Deseci hiljada Bjelorusa protiv Lukašenka na ‘narodnoj inauguraciji’

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava rekli su da su privedene najmanje 53 osobe (EPA)

Pripadnici interventne policije odvlačili su ljude u kombije i ispaljivali šok bombe i suzavac da bi rastjerali desetke hiljada demonstranata koji protestuju sedmi uzastopni vikend, tražeći od bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da odstupi s dužnosti.

Demonstranati su skandirali “Varalice!” i “Sveta je naša predsjednica!”, misleći pritom na Svetlanu Tihanovskaju, dok su marširali ulicama Minska i ostalih gradova okićenih crveno-bijelim bojama opozicije. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava rekli su da su privedene najmanje 53 osobe, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Neki su taj protest nazvali “narodnom inauguracijom” Svetlane Tihanovskaje, glavne Lukašenkove protivnice koja je, nakon izbora 9. augusta pobjegla u inozemstvo. Lukašenkovi protivnici smatraju da su izbori bili namješteni kako bi aktualnom predsjedniku donijeli i šesti mandat.

Lukašenko negira bilo kakvu izbornu prevaru i u srijedu je položio zakletvu na iznenadnoj inauguraciji, održanoj bez ikakve prethodne najave, što je izazvalo nove proteste te osude Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Lažne krune

Interventna policija u nedjelju je “izvlačila” pojedince iz mase okupljenih te ih je odvlačila u svoje kombije, rekao je Reutersu jedan očevidac. Istovremeno je blokirano nekoliko stanica podzemne željeznice, a došlo je i do poremećaja u mobilnoj mreži. Neki su demonstranti nosili lažne krune, izrugujući se na taj način Lukašenkovoj inauguraciji.

“Došli smo ovamo kako bismo proslavili narodnu inauguraciju narodne predsjednice”, rekao je tridesetogodišnji Aleksander, jedan od demonstranata u Minsku. “Lukašenko je najprije lažirao izbore, a zatim i inauguraciju.”

Policija je rekla da je upotrijebila suzavac i šok bombe kako bi rastjerala “neposlušne” demonstrante u istočnom gradu Gomelju, izvijestila je ruska agencija TASS.

Bjeloruska vlada podatke o ukupnom broju uhapšenih obično objavljuje dan nakon protesta. Ruska agencija Interfax izvijestila je da je na početku nedjeljnog okupljanja privedeno najmanje deset osoba.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova policija je tokom jučerašnjeg protesta privela 150 demonstranata. 

Izvor: Agencije