Oglasi

Der Spiegel: Nijemci se zgražaju što Hrvatska tuguje za Praljkom

U Der Spiegelovom članku konstatuje se da je kritička procjena Praljkovih zločina postala nemoguća zbog ujedinjenog hrvatskog tugovanja.
Kao nekadašnji šef komande vojske bosanskih Hrvata u ratu u BiH Praljak je znao za ubistva, masakre i protjerivanja, piše Der SpiegelEPA

Njemački list Der Spiegel na svom je portalu, inače jednom od najposjećenijih u Njemačkoj, objavio veliki članak u kojem se zgraža nad činjenicom da "Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca".

"Inscenacijom svojeg suicida u sudnici bivši general Slobodan Praljak postigao je da se Hrvatska iza njega ujedini u tugovanju. Kritička procjena njegovih zločina postala je nemoguća, dakle njegova posljednja kalkulacija je uspjela", piše Der Spiegel, a prenosi hrvatski portal Index.hr, te dodaje da je Praljkovo samoubistvo "u Hrvatskoj izazvalo politički potres, koji se proširio na cijeli zapadni Balkan".

Navodi se da su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković dali pohvalne izjave o Praljku te da "većina hrvatskih medija sa strahopoštovanjem izvještava o 'hrabrom zapovjedniku s tri diplome'", kao i da su se mnogi prethodno kritički mediji sada Praljka usudili opisati tek kao "kontroverznog".

Slobodan Praljak je ratni zločinac

"No istina glasi ovako: Slobodan Praljak je bio ratni zločinac. Kao nekadašnji šef komande vojske bosanskih Hrvata u ratu u BiH Praljak je znao za ubistva, masakre i protjerivanja. On je povrh toga bio jedan od vodećih sudionika udruženog zločinačkog pothvata, čiji je cilj bio etnički očistiti dio BiH i pripojiti ga Hrvatskoj, što je bila zamisao tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana", konstatira Der Spiegel.

Podsjeća se i da je po Praljkovom naređenju srušen mostarski Stari most, nekadašnji "simbol mirnog suživota religija i naroda na Balkanu". 

Praljka opisuju kao osobu koja se "permanentno inscenirala" te će sada postati "novi narodni svetac". Ističe se da haška presuda dovodi u pitanje jedan od "svetih temelja osnivanja hrvatske države", onaj da je "hrvatska nacija bila isključivo žrtva jugoslavensko-srpske agresije".

To je u svojoj izjavi u vezi s Praljkom ponovila i predsjednica Grabar-Kitarović, ustvrdivši da se Hrvatska borila za opstanak Bosne i Hercegovine. Usput je spomenula da su "neki naši sugrađani" počinili ratne zločine u Bosni i Hercegovini, ali da je "nepravedno što srpski i bošnjački zločini protiv Hrvata nisu kažnjeni na isti način".

Njemački mediji pisali o presudi Prliću i ostalima

Der Spiegel navodi da u regiji presude Haškog suda prihvataju samo oni koji ne razmišljaju nacionalistički, citirajući pritom ocjenu stručnjaka za jugoistočnu Evropu Floriana Biebera.

Zapravo se dogodila i regresija u odnosu na stavove prije deset godina, kada su kritički glasovi imali više prostora u javnosti.

U svakom slučaju, i drugi njemački mediji pisali su o presudi haškog suda šestorki i samoubistvu Slobodana Praljka. Vrlo kritički gleda se na reakciju hrvatskih vlasti i izražava čuđenje zašto se u Hrvatskoj s toliko emocija i podrške reaguje na smrt jednog osuđenog ratnog zločinca.

Nema sumnje da su hrvatske vlasti i većina medija svojim izvještavanjem o Praljku nanijeli novu štetu ionako narušenom imidžu Hrvatske u Njemačkoj i Evropskoj uniji, konstatuje se u Indexovom tekstu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.