Deponija Rača i dalje zrači

Mjerenje pokazuje zračenje snage 0,460 μSv/h (mikro siverta na sat) = 460 nSv/h (nano Siverta na sat )

SVJEDOK: Hasan Kreho

Prije godinu dana kao član grupe eko aktivista Udruženja “Akcija građana” boravio sam na lokalitetu Industrijske deopnije Rača, gdje smo na osnovu dojave o postojanju radioaktivnog zračenja na određenoj lokaciji provjerili informaciju.
Koristeći savremeni mjerač ustanovili smo 0,460 μSv/h, što nam je bio povod da se oglasimo i upoznamo građane putem saopštenja za medije.
Godinu dana poslije moram da konstatujem kako nadležne i odgovorne Institucije u BiH nisu poduzele adekvatne aktivnosti s obzirom na to da je ovo veoma interesantna informacija koja može upozoriti na kvalitet životne sredine u Zenici.
Napominjem da se prisustvo radioaktivnih čestica ne mjeri u prašini koja pada na Zenicu da bi se mogao ustanoviti izvor emisije i količine. Sve ovo govori o neodgovornosti nadležnih od općine do državnog nivoa.

Praksa deponovanja materijala koji u sebi sadrže radioaktivne čestice prema mojim saznamnjima nastavlja se i dalje na Industrijskoj deponiji Rača.
Prema nezvaničnim informacijama prije tri mjeseca izmjerena je vrijednost veća od 0,650 μSv/h. Poslije 18. juna 2011. nadležne i odgovorne Institucije u BiH još nisu pokazale dovoljan i potreban interes da se uključe u rješavanje ovoga velikog problema radioaktivnog zračenja na Industrijskoj deponiji Rača.

Ovakav pasivan odnos nadležnih i odgovornih Institucija imat će za rezultat sve veći broj oboljelih od teških oboljenja u Zenici, jer se mogu sa sigurnošću dovesti u vezu radioaktivne čestice i sve veći broj oboljelih od kancera i leukemije.
Na godišnjicu mjerenja radioaktivnog zračenja na Industrijskoj deopniji Rača upozoravam bosanskohercegovačku javnost kako je potrebno da se urgentno uključe nadležne i odgovorne Institucije u Bosni i Hercegovini u rješavanje navedenog problema.