Depeša o laboratoriji u Wuhanu: Washington Post tužio State Department

Američki predsjednik Donald Trump rekao je ranije da Washington pokušava otkriti je li korona virus nastao u laboratoriju u Wuhanu (EPA)

Američki Washington Post podnio je tužbu protiv State Departmenta pošto je odbijen zahtjev tog lista da dobije na uvid depešu o sigurnosti u laboratoriji za istraživanje u kineskom gradu Wuhan, iz kojeg je krenula pandemija korona virusa.

Kako je objavio Washington Post, tužba je podnijeta Okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Država u Washingtonu i odnosi se na dvije depeše koje su američke diplomate u Pekingu uputile State Departmentu poslije posjete američkih naučnika Institutu za virusologiju u Wuhanu, prenosi Tanjug.

Dnevnik je, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija, zatražio da se njihov sadržaj objelodani, ali je Statd Department zahtijev odbacio navodeći da nema “jasne potrebe” da se depeše odmah objave.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je ranije ovog mjeseca da Washington pokušava otkriti je li korona virus nastao u laboratoriju u Wuhanu, a državni sekretar Mike Pompeo poručio je da Peking treba “iznijeti na vidjelo” sve što zna.

Izvor virusa

Izvor virusa još uvijek je misterij. Fox News objavio je da je virus potekao iz laboratorija u Wuhanu, ali ne kao biološko oružje, već da Kina pokaže SAD-u da imaju jednake ili bolje sposobnosti za identificiranje virusa i borbu protiv njih.

Ovaj izvještaj, a i neka druga, sugeriraju da se zbog niskih sigurnosnih standarda u laboratoriju u Wuhanu neko zarazio i pojavio na  tržnici s koje se virus počeo širiti.

Trump je na konferenciji za medije u Bijeloj kući rekao da je upoznat s tim izvještajima. “Vršimo vrlo temeljit pregled te grozne situacije”, rekao je.

Nije htio otkriti što je o tome rekao u razgovoru s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

Institut za virologiju u Wuhanu još je u februaru odbacio glasine da je virus nastao u jednom od njihovih laboratorija.

Pompeo je u intervjuu za Fox News rekao da “znamo da je virus potekao iz Wuhana u Kini” te da je Institut za virologiju udaljen tek nekoliko kilometara od mokre tržnice.

Izvor: Agencije