Demonstranti upali u bahreinsku ambasadu u Bagdadu

Iračka vlada je izrazila 'duboko žaljenje' zbog napada i obećala da će 'izvesti sve sabotere pred lice pravde' (Reuters)

Demonstranti su provalili u kompleks ambasade Bahreina u Bagdadu i bahreinsku zastavu na jarbolu zamijenili palestinskom, javlja Anadolija.

Stotine demonstranata sinoć su ispred ambasade Bahreina protestirali zbog međunarodnog skupa kojeg su Bahrein i Sjedinjene Američke Države (SAD) ove sedmice organizirali u Manami.

Stotine demonstranata ušle su u kompleks ambasade i bahreinsku zastavu zamijenile palestinskom.

Demonstranti su tom prilikom zapalili i američku zastavu, a iračke snage sigurnosti su intervenirale.

U Bahreinu je u utorak i srijedu održana konferencija koju su o bliskoistočnoj krizi organiziraju Bahrein i SAD, a koju su oštro osudile palestinske vlasti.

Privedene 54 osobe

Skup je slovio za prvi korak u predstavljanju američkog plana za rješenje palestinsko-izraelskog konflikta kojeg američki predsjednik Donald Trump naziva “dogovorom stoljeća”.

Agencija Beta prenosi da je Ministarstvo vanjskih poslova Bahreina osudilo napad i saopštilo da će pozvati ambasadora “na konsultacije”.

Iračka vlada je u saopštenju izrazila “duboko žaljenje” zbog napada i obećala da će “izvesti sve sabotere pred lice pravde”.

Navela je i da su iračke snage “preduzele čvrste mjere” kako bi izbacile demonstrante iz zgrade.

U napadu niko nije povrijeđen, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Iraka kaže da su privedene 54 osobe zbog učešća u upadu.

Izvor: Agencije