Demonstranti u Kijevu srušili Lenjinov kip

U Kijevu se u nedjelju, 17. dan za redom, održavaju protesti protiv ukrajinskih vlasti zbog odluke da odustanu od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, a opozicija očekuje da će demonstracije ujedno biti i najmasovnije do sada.

Stranka Udar bivšeg bokserskog šampiona i vođe opozicije Vitalija Klička tvrdi da se milion proevropski orijentiranih Ukrajinaca okupilo na Trgu nezavisnosti.

Agencije su ranije javile da su na trgu prisutne stotine hiljada ljudi.


Rušenje spomenika Lenjinu u Kijevu [Instagram / artur_potapchik]

Demonstranti traže odlazak predsjednika Viktora Janukoviča zbog njegovog odbijanja da potpiše sporazum o pridruživanju s EU-om i okretanja Rusiji, prenosi Hina.

Istraga o pripremi državnog udara

U međuvremenu, ukrajinska Državna sigurnost potvrdila je da se protiv pojedinih političara vode predistražne radnje zbog sumnji o pripremi državnog udara.

Također u nedjelju, grupa demonstranata srušila je spomenik ruskog revolucionara Lenjina na kijevskom Trgu Besarabski.

Pokušali su to i tokom prošlosedmičnih protesta, ali ih je u tome spriječila policija.

Tada je reagovala i Komunistička partija Ukrajine, nazivajući akciju neprihvatljivom.

Reporter Al Jazeere Robin Forrestier-Walker javlja kako je ta statu cilj već neko vrijeme.
 
“Komunistička partija koja ovdje još postoji, slala je svoje članove da kampuju ispred statue poslednjih nedjelja, pokušavajući da je zaštite od mogućeg napada. Večeras očigledno u tome nisu uspjeli i statua je srušena. Ljudi su prilično uzbuđeni zbog toga i zato mi se čini da im je to ojačalo moral. 
 
Ali, ne bih ovo opisao kao trenutak rušenja statue Saddama Husseina 2003. Širom bivšeg Sovjetskog Saveza ima mnogo Lenjinovih statua, ali one su simboličan znak veza sa Rusijom. Upravo onih veza koje bi ovi demonstranti željeli da vide prekinute na putu Ukrajine ka Evropskoj uniji”, javio je Forrestier-Walker.
 
Ultimatum naroda

“Ovdje smo zbog budućnosti Ukrajine, za našu djecu i unuke. Želimo da pravda pobijedi za sve i da vlasti prestanu krasti”, rekao je AFP-u Viktor Melničuk, 52-godišnji umirovljenik.

“Naša budućnost zavisi od nas”, poručio Kličko sunarodnicima.

Opozicija je u subotu saopćila da neće razgovarati sa Janukovičem sve dok ne raspusti Vladu, oslobodi uhapšene demonstrante i kazni policajce zbog brutalnog obračuna sa demonstrantima tokom protesta prošle sedmice, prenosi Tanjug.

“To je ultimatum ukrajinskog naroda, a ne samo opozicije”, izjavio je vođa opozicije Arsenij Jacenjuk.

Janukovič, koga čekaju izbori 2015, obećao je temeljnu istragu o upotrebi sile protiv demonstranata, poručivši i da je spreman da pregovara sa opozicijom, prenosi AFP.

Ministar policije Vitalij Zaharčenko pozvao je rano u nedjelju demonstrante da poštuju zakon, navodeći da je policija spremna na saradnju.

Vlasti su saopćile da policija neće preduzimati mjere protiv mirnih demonstranata, ali postoji zabrinutost da bi provokacije mogle da dođu od onih koji podržavaju ukrajinsku Vladu, što bi drugu stranu uvuklo u sukobe, prenosi AP.

Kao dokaz da se ne nazire opadanje tenzija, govori i to što se od subote ispred nacionalnog javnog servisa nalaze policijske snage za razbijanje demonstracija.

Zbog krize u zemlji, Janukovič je otkazao planiranu posjetu Malti sljedeće sedmice.

Njegov jučerašnji sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom samo je još više uvećao strah kod opozicije da je na korak da donese odluku da Ukrajina pristupi carinskoj uniji predvođenoj Ruskom Federacijom za koju kritičari tvrde da je moderna verzija nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Izvor: Al Jazeera i agencije