Demonstranti u Izraelu ponovo traže ostavku Netanyahua

Izraelci sedmicama održavaju proteste, zahtjevajući ostavku Netanyahua (EPA)

Više hiljada Izraelaca protestovalo je sinoć ispred rezidencije premijera Benjamina Netanyahua tražeći njegovu ostavku i nastavljajući višesedmične proteste, uprkos mjerama karantina uvedenih zbog epidemije korona virusa.

U Izraelu se ubrzano širi epidemija i u zemlji ima 61.000 aktivnih slučajeva korona virusa, zbog čega je vlada uvela stroge restriktivne mjere koje obuhvataju ograničenje poslovanja, zabranu masovnog okupljanja i mjere karantina.

Međutim, izraelski parlament nije podržao zakon koji bi zabranio pravo na protestovanje, uprkos tvrdnjama Netanyahua da protesti ugrožavaju javnu sigurnost, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Poštovanje epidemioloških mjera

Sinoćnji protesti, u kojima se traži ostavka Netanyahua kojem se sudi zbog korupcije, bili su mirni, a mnogi su stajali na označenim mjestima poštujući mjere fizičke distance.

Također, organizatori protesta pozvali su demonstrante da međusobno drže sigurnu udaljenost.

Netanyahu je u videoporuci objašnjavao razloge za uvođenjeg novog karantina, priznavši da su prethodnih mjeseci napravljene greške, ali da nije bilo izbora nego da uvede nove restrikcije.

Nije pominjao proteste, ali je pozvao građane da ne odlaze u sinagoge.

Izvor: Agencije