Demonstranti traže ostavku premijera Netenyahua

Demonstranti su se u velikom broju okupili ispred Netenyahuove rezidencije uzvikujući parole i praveći buku duhačkim instrumentima (AFP)

Hiljade građana Izraela u utorak su u Jerusalemu protestovale ispred rezidencije izraelskog premijera Benjamina Netenyahua, koji se suočava sa suđenjem za korupciju i ne uspjeva da se izbori sa sve dubljom krizom zbog epidemije korona virusa.

AP izvještava da popularnost Netenyahua opada u posljednjih nekoliko sedmica tokom kojih se našao na udaru brojnih, raznorodnih kritika i zahtjeva da podnese ostavku, jer, kako se između ostalog može čuti, “nije sposoban da vodi državu dok traje sudski postupak protiv njega”.

Demonstranti su se u velikom broju okupili ispred Netenyahuove rezidencije uzvikujući parole i praveći buku duhačkim instrumentima, prenosi Tanjug.

S obzirom da je Netenyahu, poslije tri puta neuspješno organizovanih parlamentarnih izbora, na kraju sklopio dogovor sa svojim glavnim političkim oponentima i formirao vladu nacionalnog jedinstva, glavna opozicija izraelskom premijeru nalazi se na ulicama Jerusalema.

Korona virus i visok procenat nezaposlenih

Istovremeno, Netenyahu je izazvao veliko, rastuće nezadovoljstvo građana zbog prebrzo donijetih odluka o ublažavanju restriktivnih mjera.

Zemlja s oko devet miliona ljudi zabilježila je više od 41.200 slučajeva korona virusa, uključujući 368 smrtnih slučajeva.

Ministarstvo zdravlja objavilo je da je zabilježilo 1.400 novih slučajeva korona virusa u samo 24 sata.

Nakon što je dobio široke pohvale za brzo zatvaranje izraelskih granica u martu i uvođenje drugih ograničenja, Netanyahu je prošle sedmice priznao da je prebrzo ponovo otvorio ekonomiju.

Vlada je ukinula određena ograničenja krajem maja, ali je objavila nova prošle sedmice, uključujući zatvaranje kafića, noćnih klubova i teretana.

Izraelska nezaposlenost skočila je sa 3,4 posto u februaru na 27 posto u aprilu, prije nego što je u maju pala na 23,5 posto.

Policija je privodila neke od demonstranata

U ponedjeljak je policija rastjerala grupu aktivista koji su postavljali šatore izvan službene rezidencije Netanyahua, dok su demonstranti na ulica bili i tokom vikenda.

Izraelska Vlada posljednjih sedmica na udaru je i međunarodnih organizacija kao i brojnih zemalja zbog planirane aneksije dijela okupirane Zapadne obale, jer bi to smanjilo šansu za postizanje dogovora sa Palestincima i destabiliziralo regiju.

Izvor: Agencije