Demonstranti odustali od blokade Sobranja

Građani Makedonije, nezadovoljni sporazum s Grčkom po kojem bi se njihova država ubuduće trebala zvati Republika Sjeverna Makedonije, odustali od blokade sjednice Sobranja na kojoj se odlučuje o ratifikaciji tog dokumenta.

Oni su se okupili u vrijeme početka sjednice parlamenta, a ispred Sobranja su ih dočekale jake snage policije.

Nakon kratkotrajnog zadržavanja, njih 300-ak se mirno razišlo, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Iako su iz najutjecajnije opozicijske stranke VMRO-DPMNE pozvali na blokadu parlamenta od toga se odustalo.

VMRO-DPMNE se protivi dogovoru koji su potpisale vlade Makedonije i Grčke, a predsjednik stranke Hristijan Mickoski je najavio da neće glasati za ratifikaciju.

Nezadovoljni sporazumom o imenu ponovno su se sinoć okupili ispred Sobranja, ali je skup, za razliku od onoga u nedjelju kad je bilo nasilja, ozlijeđenih i privedenih, prošao mirno, bez incidenata i upotrebe pirotehničkih sredstava.

Okupljanja najavili za svaku večer

Sudionici prosvjeda uzvikivali su ime predsjednika države Ðorgea Ivanova, koji je najavio da neće potpisati ratifikaciju sporazuma ako ga Sobranje i usvoji, te povike “Makedonija”, “Jedno ime imamo” i pjevanje patriotskih pjesama.

Usprotivili su se referendumu o novom imenu Makedonije i zatražili od premijera Zorana Zaeva i ministra vanjskih poslova Nikole Dimitrova da povuku sporazum.

Ujedno su zatražili i ostavku ministra unutarnjih poslova Olivera Spasovskog tvrdeći da je kriv “za to što je policija u nedjelju tukla nedužne građane.” U nemirima je ozlijeđeno najmanje 10 policajaca i sedam prosvjednika.

Iako službenog organizatora prosvjeda nema, već se pozivi šire putem društvenih mreža, najavljeno je da će se okupljanja ispred Sobranja održavati svake večeri sve do povlačenja sporazuma.

Izvor: Al Jazeera i agencije