Demonstranti kamenovali predsjednika Tunisa

Vlada će biti stabilna i izliječit će državne probleme, poručio je Marzouki ljutitim demonstrantima (AFP)

Ljutiti demonstranti gađali su kamenjem predsjednika Tunisa i predsjednika Parlamenta te zemlje u gradu Sidi Bouzid, kolijevci revolucije koja je izbila u sjevernoafričkoj državi prije dvije godine.

Incident se desio tokom govora predsjednika Moncefa Marzoukija u centralnom tuniskom gradu, gdje je u ponedjeljak održana proslava povodom godišnjice revolucije.

Predsjednik Parlamenta Mustapha Ben Jaafar trebao se obratiti okupljenima, kada je izbilo nasilje.

Snage sigurnosti odmah su prevezle dvojicu zvaničnika u sjedište regionalne Vlade, javlja AFP.

Demonstranti su napunili trg, uzvikujući “narod traži pad Vlade”.

U proteklim mjesecima u Tunisu je održano nekoliko demonstracija koje su završile nasiljem. Demonstranti su se protivili činjenici da Vlada nije u stanju poboljšati životne uslove u siromašnoj regiji.

Ekonomski razvoj

Brojni demonstranti uzvikivali su “napolje, napolje” kad se predsjednik obratio okupljenima. Isti uzvici bili su česti na demonstracijama tokom revolucije u kojoj je svrgnut bivši diktator Zine El Abidine Ben Ali.

Marzouki je narodu Sidi Bouzida obećao ekonomski razvoj u roku od šest mjeseci. U toj regiji siromaštvo i nezaposlenost bili su ključni uzroci ustanka koji je počeo 17. decembra 2010. nakon što se ulični prodavač Muhammad Bouazizi spalio zbog policijskog nasilja.

Dok su demonstranti glasno tražili njegov odlazak, Marzouki im je u ponedjeljak poručio:

“Razumijem ovu legitimnu ljutnju. Vlada je dijagnosticirala problem. Za šest mjeseci, Vlada će biti stabilna i izliječit će državne probleme.”

“Prvi put imamo Vladu koja ne krade od naroda”, rekao je.

Izvor: Agencije