Demonstranti iz BiH traže pomoć Evrope

Nastavljaju se demonstracije i plenumi u gradovima Federacije Bosne i Hercegovine. Dok su u Mostaru građani uručili zahtjeve Plenuma Skupštini Kantona, u Sarajevu je ponovno blokirana glavna saobraćajnica.

Demonstranti su, okupljeni u manjem broju nego prethodnih dana, uputili poruku i evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fuleu koji boravi u Sarajevu.

„Pomozi, Evropo“, poručuje demonstrant Bejdo Bunar i upozorava kako su političari u Bosni i Hercegovini omča oko vrata bivšim borcima, ratnim invalidima i penzionerima koji žive u neimaštini.

„Ubijamo se i vješamo jer nas vode pogrešni ljudi iz naših stranaka. I iz Federacije i iz Republike Srpske. Znate li vi koliko se boraca ubilo, koliko se invalida ubilo“, pita Bunar.

I pojedini profesori Sarajevskog univerziteta pridružili su se demonstrantima, a jedan od njih, sociolog Asim Mujkić, kaže kako je vrijeme da političke elite ozbiljno shvate zahtjeve građana. Dodaje da je i intervencija Evrope dobrodošla.

„Intervencija Evrope naprosto je dobrodošla da političari svoj posao obavljaju odgovorno, transparentno i u skladu sa zahtjevima“, kaže Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Sve manje demonstranata

Saobraćaj u centru Sarajeva ponovno je bio blokiran, iako je demonstranata bilo vidno manje nego prethodnih dana.

Rada Sekulić, profesorica u penziji, kaže da je mnogo više onih koji loše žive i pita se gdje su.

„Koliko ih ima na birou za zapošljavanje? Ne vidim mlade. Studenti? Prije nekoliko dana bila sam u tramvaju, pa sam se baš razočarala. Dolazim ovdje kao 80-postotni invalid i penzioner, a oni mi se smiju i kažu – vidi budala šta rade“, žali se Rada Sekulić.

Dok se renovira zgrada Kantonalne vlade, koja je bila zapaljena u protestima, demonstranti su i dalje na ulicama sa nepromijenjenim zahtjevima, javlja Al Jazeerina reporterka Nataša Krstin i podsjeća kako, između ostalog, traže smanjenje plaća funkcionera u Federaciji i njihovo usklađivanje sa ekonomskim uvjetima u kojima žive građani.

Zahtjevi predati političarima

Slične zahtjeve Plenuma u Mostaru građani su predali Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona. I oni traže smjenu Kantonalne vlade i ukidanje beneficija i paušala političarima.

„Cilj Plenuma je da se svim ljudima vrati čast, bez obzira na porijeklo i imovno stanje, posebno radnicima, doktorima, profesorima koji ne znam kako žive, penzionerima“, navodi Zdenko Bubas iz Plenuma građana Mostara.

Predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Ramiz Jelovac potvrdio je kako su zaprimili zahtjeve nezadovoljnih građana.

„Sve je to u proceduri. Hoćemo li popodne ili sutra održati kolegij koji će se opredijeliti o ovim tačkama još nije poznato. Ne bih ulazio u političke ocjene. Ono što je navedeno su redovna pitanja koja su i bila i bit će u proceduri“, potvrdio je Jelovac.

Demonstranti su danas izašli i na ulice Bugojna i Tuzle.

Najavljuju da proteste nastavljaju i u Sarajevu, jer njihovi zahtjevi još nisu ispunjeni.

Izvor: Al Jazeera