Demonstranti dali rok Vladi Kosova da odgovori na zahtjeve

Protest kosovske opozicije pod sloganom “Protiv zauzimanja države”, na kojem se okupilo nekoliko hiljada građana, završen je bez incidenata.

Lideri tri opozicone partije – Samoopredeljenje, Inicijativa za Kosovo i Alijansa za budućnost Kosova, dali su rok od dvije sedmice Vladi Kosova da odgovori na njihove zahtjeve.

Nekoliko stotina pripadnika specijalnih policijskih snaga bilo je raspoređeno u centru grada, a saobraćaj u 11 gradskih ulica je bio blokiran kako bi se izbjegli mogući incidenti.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je građane da protestuju mirno.

“Lista zahteva kosovskih opozicionih stranka koje su pozvale građane na protest je duga. Zahtevaju smenu predsednika Ustavnog suda Envera Hasanija i ministra pravde Hajredina Kucija. Protiv su poskupljenja struje i državne kontrole u Radioteleviziji Kosova pa zato zahtevaju i smenu rukovodstva ovog javnog RTV servisa. Među zahtevima je i onaj da se rudnik Trepča posebnim zakonom proglasi javnim preduzećem”, javlja Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj.

Simbolične akcije

Okupljeni se protive, javlja Ahmetaj, uzurpaciji pravosudnog sistema i formiranju Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Tokom protestnog marša, koji je krenuo nešto iza 14 sati od Hotela Grand, izvedene su četiri simbolične akcije.

Crna farba bačena je na zgradu Ustavnog suda, institucije koja je, prema tvrdnjama demonstranata, “svojim neustavnim i političkim odlukama zavila Kosovo u crno”.

Potom su ispred zgrade elektrodistribucije razbijeni strujomeri i zatraženo je smanjenje cijene struje.

U nastavku marša u dvorište Radio-televizije Kosova ubačen je veliki simboličan megafon i upućena je poruka da se mora osloboditi javni RTV servis od utjecaja vlasti.

Posljednja simbolična akcija je bila ispred zgrade Vlade Kosova gdje su istaknute dvije karte Kosova, kako bi se “pokazala šteta koju će Kosovu nanijeti formiranje zajednice srpskih opština”.

Raniji protesti

Predstavnici opozicije su najavili da će istrajati u svojim zahtjevima, a premijer Kosova Isa Mustafa poručuje da probleme treba rješavati u institucijama, a ne na ulici.

“Poslednji protest opozicionih stranaka održan je pre tri meseca kada je došlo do sukoba između policije i demonstranata. Tada je povređeno više od 100 policajaca i veliki broj demonstranata. Vođe opozicije, kao i vladajuće stranke pozvali su građane da protestuju mirno i dostojanstveno”, javlja Ahmetaj.

Organizatori protesta kažu da će istrajati u svojim zahtjevima.

”Želimo pokazati da se ne slažemo sa situacijom na Kosovu. Ne slažemo se sa haosom u pravosudnom sistemu, ne slažemo se sa otvaranjem države, ne slažemo se sa rastom cijene struje, ne slažemo se sa još jednom Bosnom. Jako je važno napomenuti da građani Kosova neće dozvoliti takve loše odluke tek tako”, rekao je Ilir Deda iz pokreta Samoopredjeljenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije