Demonstranti blokirali ceste u Bejrutu i drugim dijelovima Libana

Libanon
Protesti koji su izbili nakon vladina prijedloga o nametima na pozive posredstvom WhatsAppa doveli su do toga da premijer podnese ostavku (EPA)

Prosvjednici su blokirali ceste u Bejrutu i drugim dijelovima Libanona u ponedjeljak, u valu prosvjeda protiv vladajuće elite, zbog koje je zemlja potonula u političko previranje u vrijeme akutne ekonomske krize, prenosi Hina.

Prosvjedi diljem zemlje, koji su izbili 17. listopada nakon vladina prijedloga da se nametnu pristojbe na telefonske pozive putem aplikacije WhatsApp, doveli su do toga da Saad al-Hariri podnese ostavku na dužnost premijera.

Formalne konzultacije radi formiranja novog kabineta trebaju upravo početi.

Najteža kriza od građanskog rata 

Prosvjednici su blokirali glavne autoceste sjeverno i južno od Bejruta i u drugim područjima, uključujući i Tripoli.

Škole su zatvorene već treći tjedan.

Libanon je u najtežoj ekonomskoj krizi od građanskog rata 1975.–1990.

S rastom od približno nula posto usporavanje priljeva kapitala dovelo je do nedostatka američkih dolara i pritiska na vezanu libanonsku funtu.

Libanon je jedna od najzaduženijih zemalja u svijetu. Smatra se da su mu potrebne urgentne mjere koje bi smanjile vladin deficit i oživile povjerenje.

Znakovi normalnosti postupno su se počeli vraćati prošlog tjedna nakon Haririjeve ostavke i banke su prvi put nakon dva tjedna ponovno otvorene u petak.

Predsjednik tek treba početi konsultacije

Hariri, koji je povezan sa zapadnim i zaljevskim zemljama, nastavlja obnašati dužnost kao tehnički premijer do formiranja nove vlade.

Premijer mora biti sunitski musliman u okviru libanonskoga sustava vladavine i predsjednik Michel Aoun mora imenovati političare s najviše potpore među zastupnicima. 

Aoun, maronitski kršćanin povezan sa snažnom šijitskom skupinom Hezbollahom, koja ima iransku potporu, tek treba početi formalne konzultacije sa zastupnicima da se imenuje novi premijer, prenosi agencija.

Izvor: Agencije