Demonstracije tokom izbora u Alžiru

Glasanje je prekinuto u više mjesta gdje je protest građana mjesecima najžešći, u regionu Kabylie (EPA)

Skoro deset mjeseci od izbijanja narodnog protesta koji je zbacio predsjednika Abdelaziza Butefliku, Alžirci su u četvrtak glasali tokom napetih izbora, obilježenih masovnim demonstracijma u glavnom gradu i teškim incidentima u primorskom regionu Kabylie, prenosi Beta.

Desetine hiljada demonstranata na ulicama Alžira je osuđivalo održavanje izbora, procjenjujući izbore kao manevar za opstanak režima.

Agencije navode da je policija sistematski i silovito intervenisala da bi spriječila bilo kakvo okupljanje, u čemu je i uspjela u Oranu, na zapadu, drugom najvećem gradu Alžira.

Ali u gradu Alžiru su demonstranti uspjeli da se okupe nakon čega su probili kordon policije koji im je sprječavao pristup raskrsnici u centru, simboličnom mjestu okupljanja protestnog pokreta još od februara, navodi Beta.

Mala grupa demonstranata provalila je u biračko mjesto u centru grada, i izazvala kratkotrajan prekid glasanja.

Izlaznost glasača

Na izborima je tek oko 17:00 sati u četvrtak odziv glasača dostigao 33,06 posto, izjavio je predsjednik Nezavisne nacionalne izborne uprave (ANIE) Mohamed Harfi. Taj broj je niži nego u isto vrijeme (37,06 posto ) na predsjedničkim izborima 2014. godine, na koje je izašlo 50,7 posto registrovanih birača.

Uprkos tome, Harfi je procijenio da će konačan odziv u četvrtak “biti blizu ili iznad 50 posto”.

Glasanje je završeno u 19:00 sati, ali privremeni podaci nisu odmah objavljeni.

Glasanje je prekinuto u više mjesta gdje je protest građana mjesecima najžešći, u regionu Kabylie, gdje živi mahom narod Berbera. Tamo je bilo sukoba policije i demonstranata, uz nekoliko povrijeđenih na obje strane.

Agencije navode da građanski pokret “Hirak”, koji je izdejstvovao ostavku predsjednika Buteflike u aprilu, žestoko se protivio ovim izborima koje je vlast, u rukama vojske, htjela po svaku cijenu.

Taj pokret zahtijeva okončanje “sistema” koji je na vlasti od proglašenja nezavisnosti Alžira 1962. godine, i odlazak svih bivših saradnika Buteflike koji je vladao dvije decenije.

Izvor: Agencije