Demonstracija novih odnosa SAD-a i Egipta

Američki državni sekretar John Kerry na putu je za Kairo, gdje će razgovarati sa egipatskim vlastima.

Višegodišnja sigurnosna saradnja dvije države prekinuta je prije dvije godine kada je Washington uskratio vojnu pomoć Egiptu kao znak protesta zbog svrgavanja legitimno izabranog predsjednika Muhameda Mursija.

Simbol moći i prestiža koji Egipćani žele su novi F-16S, poput upravo isporučenih iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prije dvije godine, administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame ukinula je vojnu pomoć, nakon što je egipatska vojska, koju je tada predvodio general Abdel Fattah al-Sisi svrgnula s vlasti predsjednika Mursija. Američka odluka bila je iznenađujuća zbog dugih i čvrstih veza s Egiptom.

Ali, Amerikanci su bili ljuti, smatrajući da su povrijeđene političke slobode.

Svake godine, od 1987., Washington je Kairu slao milijardu i 300 miliona dolara vojne pomoći. Toliko su vrijedili američki vojni avioni, helikopteri, tenkovi, municiji i obuka.

A svake druge godine, egipatske i američke snage održavale bi vježbu zvanu „Blistava Zvijezda”, no ona se nije održala od izbijanja Arapskog proljeća 2011. godine.

Uvjeti pomoći

Kad je Sisi, koji je sada predsjednik, došao na Opću skupštinu UN-a prošle jeseni, susreo se sa Obamom. On je tada rekao da imaju razloga za saradnju „sve od palestinsko-izraelske situacije u Gazi, do Libije, do pitanja ISIL-a u Iraku i Siriji“.

Ipak, Bijela kuća tek je krajem marta ove godine odlučila obnoviti pomoć zbog, kako kažu, nacionalne sigurnosti, uključujući egipatske napore da se nosi s borcima ISIL-a koji napadaju njihove vojnike na Sinajskom poluotoku.

Međutim, sada američka pomoć stiže uz neke uvjete: Washington će odlučiti što Kairo smije imati. Analitičari kažu da je TO način da se Kairo pritisne kada je riječ o političkim i ljudskim pravima.

„Ako egipatska Vlada ne poduzme konkretne korake u rješavanju političkih pitanja, tada nikakve količine oružja koje im Amerika može dati, niti održavanje sigurnosnih veza – ne mogu bitno pomoći u rješavanju egipatskih sigurnosnih problema“, kaže Mokhtar Awad iz Centra za američki napredak.

Kerry se već dva puta sastao sa Sisijem u protekloj godini. Njihovim sutrašnjim sastankom dominirat će teme sigurnosnih izazova u regiji. Ali, oni će također biti i demonstracija na koji način Obamina administracija mijenja svoj odnos prema zemlji koju smatra ključnim saveznikom.

Izvor: Al Jazeera i agencije