Demokrati obećali ubrzati istragu o Trumpu

Mueller je kazao da ga je Trump htio smijeniti zbog istrage o njegovom mogućem ometanju pravde, u okviru cjelokupne ruske istrage (EPA)

Demokrati u Zastupničkom domu američkog Kongresa obećali su, nakon proglašenja “pobjede” poslije saslušanja bivšeg specijalnog istražitelja Roberta Muellera u srijedu, ubrzati istragu o predsjedniku Donaldu Trumpu.

Sudski postupak mogao bi biti pokrenut već u četvrtak ili petak, a odlučnost demokrata ukazuje da bi se na još nekoliko mjeseci mogla produžiti istraga o Trumpu, njegovoj administraciji i privatnim poslovnim interesima, prenosi Hina.

Međutim, sve se manje izglednim čini pokretanje postupka opoziva predsjednika, posebno zbog Trumpove kandidature za izbore 2020.

Nedugo nakon što je Mueller svjedočio pred dva odbora Kongresa o svojoj istrazi o Trumpu i umiješanosti Rusije u američku politiku, predsjednik Odbora za pravosuđe Jerrold Nadler rekao je da će se njegov odbor u iduća dva dana obratiti sudu.

Kazao je da će zatražiti sudski nalog za svjedočenje bivšeg savjetnika Bijele kuće Dona McGahna te od suda tražiti materijale velike porote vezane uz Muellerovu istragu. McGahn, koji je ključni svjedok Muellerovog završnog izvještaja od 448 stranica, odbio je svjedočiti pred Nadlerovim odborom.

“Izgovori, neću ih nazivati razlozima, kojima Bijela kuća opravdava McGahnovo nepojavljivanje na svjedočenju su isti izgovori kao i za sve druge ključne svjedoke. Ako možemo to izbjeći, riješit ćemo situaciju”, rekao je Nadler na konferenciji za medije s predsjednicom Kongresa Nancy Pelosi i drugim predsjednicima odbora.

Nade demokrata

Demokrati su se nadali kako će Muellerovo televizijsko svjedočenje pred odborom za pravosuđe i obavještajne agencije uzburkati javnost te pokrenuti njihovu istragu o republikanskom predsjedniku.

Iako je Mueller odbio udaljiti se od svog izvještaja te osporio pojedine zaključke koje su demokrati iz njega izvukli, oni su ustrajali na tome da njegovo svjedočenje pokazuje da je Trump nekoliko puta pokušao omesti istragu o Rusiji.

“Ovo je velika pobjeda za istinu i mogućnost djelovanja pravde u ovoj zemlji jer je Amerika napokon mogla vidjeti o čemu je specijalni istražitelj Mueller govorio”, rekao je novinarima demokratski zastupnik Jamie Raskin.

Njegovo stajalište znatno se razlikuje od Trumpovog koji je novinarima nakon Muellerovog sedmosatnog svjedočenja rekao da je “ovo jako važan dan za Republikansku stranku. Može se reći kako je ovo bio i jako važan dan za mene, no ne volim to govoriti”.

“Demokrati nemaju ništa”, kazao je Trump ponovivši da je istraga bila lov na vještice.

Mueller je u srijedu u iskazu pred odborom za pravosuđe rekao da se “uglavnom” slaže da Trumpovi pisani odgovori u istrazi o upletenosti Rusije u američke izbore nisu uvijek bili iskreni.

Sudski nalog

Također je rekao zastupnicima da je njegov tim odlučio da neće iskoristiti moć izdavanja sudskog naloga protiv Trumpa jer su htjeli ubrzati kraj istrage, a sudski nalog mogao je dovesti do dugotrajne pravne borbe.

“Bili smo pri kraju istrage i teško smo uspijevali dogovoriti intervju s predsjednikom”, rekao je Mueller pred odborom za obavještajne agencije.

“Odlučili smo da nećemo iskoristiti ovlasti za izdavanje sudskog naloga zbog nužnosti privođenja istrage kraju.”

Sedamdesetčetverogodišnji Mueller je također kazao da ga je predsjednik Trump htio smijeniti zbog istrage o njegovom mogućem ometanju pravde, u okviru cjelokupne ruske istrage.

Muellerova istraga nije pronašla dokaze o dosluhu Rusije i Trumpove predsjedničke kampanje te nije donio konačnu odluku o tome je li Donald Trump kriv za ometanje pravde. Trajala je 22 mjeseca te je rezultirala podizanjem optužnica protiv 34 osobe, uključujući i troje ruskih državljana. Među optuženima su i bivši Trumpov voditelj kampanje i drugi pomoćnici.

Izvor: Agencije