Demokrati: EPA vodi križarski rat protiv zdravlja Amerikanaca

Donald Trump
Donald Trump je obećao promjenu regulative da bi se olakšalo poslovanje kompanija koje se bave bušenjem, rudarstvom i proizvodnjom (EPA)

Američka agencija za zaštitu okoliša objavila je da će nekim znanstvenicima zabraniti sudjelovanje u svojim neovisnim savjetodavnim odborima.

Ta bi odluka mogla ići naruku savjetnicima koji su otvoreniji prema industrijskoj grani, javlja Reuters.

EPA je isključila znanstvenike kojima je agencija ranije dodijelila dotacije, pojašnjavajući da u savjetodavnim tijelima žele održati ravnotežu između mišljenja i neovisnosti u donošenju odluka.

Bez politike

Spomenuti odbori agenciji pomažu u donošenju odluka o pitanjima zagađenja i klimatskih promjena.

“Kakva god znanost izašla iz EPA-e, to ne bi smjela biti politička znanost”, kazao je ravnatelj agencije Scott Pruitt i dodao da će članovi odbora biti “financijski neovisni” od agencije, kako prenosi Hina.

Demokratski senator Tom Carper iz senatskog Odbora za okoliš kazao je da je njegova odluka pokušaj EPA-e da “delegitimizira rad nestranačkih znanstvenika”.

“Taj križarski rat ugrožava zdravlje svakog Amerikanca i ne može se tolerirati”, kazao je Carper.

Tijekom predsjedničke kampanje republikanski predsjednik Donald Trump obećao je da će promijeniti regulativu o okolišu donesenu za vrijeme mandata njegovog prethodnika Baracka Obame kako bi vlada olakšala poslovanje tvrtki koje se bave bušenjem, rudarstvom i proizvodnjom.

Nacionalne politike ne prate obaveze

U međuvremenu je Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) objavio izvješće u kojem stoji da vlada “katastrofalan” jaz između nacionalnih obećanja o ograničenju emisija plinova s učinkom staklenika i smanjenja koja bi trebalo provesti da se globalno zatopljenje održi ispod dva stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Zemlje potpisnice Pariškog sporazuma o klimi dogovorile su se da će globalno zagrijavanje ograničiti na vrijednosti između 1,5 i dva stupnja Celzijeva, no nacionalne politike ne prate te obveze, upozorava UNEP u godišnjem izvješću.

Izvor: Agencije