Demokrate ustale protiv Trumpove ksenofobije

Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayana Pressley i Rashida Tlaib poznate su po kritikama Donalda Trumpa (Reuters)

Demokrati u američkom Kongresu osudili su izjave predsjednika Donalda Trumpa upućene četirima demokratskim kongresnicama, a predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi je najavila da će njezina stranka predstaviti rezoluciju koja kritizira njegove “ksenofobne tvitove”.

Taj potez bi mogao staviti Trumpove republikance u nezgodan položaj jer će ih dovesti u situaciju da ili glasaju protiv predsjednika ili brane izjave koje su široko prihvaćene kao rasističke, javlja Reuters.

“Naše kolege republikanci nam se trebaju pridružiti u osudi predsjednikovih ksenofobnih tvitova”, izjavila je Pelosi.

Nije precizirala kada će se glasanje održati.

Republikanski zastupnici se nisu tako brzo usprotivili Trumpovim izjavama o četiri kongresnice, koje su demokrati odmah javno osudili i ocijenili rasističkim. 

‘One mrze našu zemlju’

Trump je preko vikenda napisao na Twitteru da se četiri kongresnice (Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayana Pressley i Rashida Tlaib) trebaju “vratiti uništenim i zločinom zahvaćenim mjestima iz kojih su i došle”.

Potom ih je, u ponedjeljak, ponovno žestoko kritizirao.

Uz izjavu da nije zabrinut oko toga smatraju li ljudi da su njegovi komentari bili rasistički, ponovno im je uputio poruku: “Ako ne voliš našu zemlju i ako nisi sretan ovdje, onda ju možeš napustiti.” 

Iako nije naveo imena, Trump se referirao na Alexandriu Ocasio-Cortez, demokratkinju iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayannu Pressley iz Massachusettsa i Rashidu Tlaib iz Michigana – skupinu “progresivnih” zastupnica, koje su poznate po kritikama upućenim Trumpu.

Istaknuo je da je to skupina koja se stalno žali i da se radi o osobama “koje mrze našu zemlju”.

Izvor: Agencije