Demokrate u Kongresu traže Kushnerovo objašnjenje

Sporan je sastanak Kushnera s ruskim ambasadorom u Trump Toweru (Reuters)

Demokrate u američkom Kongresu zatražile su da direktno od zeta predsjednika SAD-a Jareda Kushnera, koji je i savjetnik u Bijeloj kući, čuju objašnjenje povodom navoda da je predložio da se uspostavi tajni kanal za komunikaciju sa Moskvom.

Istovremeno, republikanac Adam Schiff iz Californije je izjavio da vlada mora “do kraja” ispitati ovaj slučaj i zatražio je da se revidira Kushnerov status kada je riječ o pristupu povjerljivim informacijama, prenio je AP.

Washington Post je objavio da je Kushner početkom decembra prošle godine sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom u Trump Toweru dogovorio da se napravi tajni kanal komunikacije između Moskve i tima Donalda Trumpa.

Američki predsjednik Donald Trump se u subotu vratio sa svoje prve međunarodne turneje otkako je preuzeo funkciju predsjednika, spreman da se uhvati u koštac sa navodima o vezama njegovih pomoćnika s Rusijom.

‘Lažne vijesti’

Iako je tokom te devetodnevne turneje bio neuobičajeno odsutan sa Twittera, u nedjelju se nastavio oglašavati putem svoje omiljene društvene mreže, i to žustrom “olujom tweetova” u kojima bjesni zbog “lažnih vijesti”.

“Moje je mišljenje da su mnoge od procurjelih informacija iz Bijele kuće izmišljene laži koje fabrikuju mediji u svojim lažnim vijestima”, napisao je on po povratku kući, prenosi AFP.

Trump kaže da svaki put kada se u “medijima koji emituju lažne vijesti pojave riječi “izvori navode”, a nisu imenovani, velika je vjerovatnoća da ti izvori uopšte ne postoje, već su ih izmislili autori lažnih vijesti”.

“Lažne vijesti su neprijatelji”, napisao je Trump.

Izvor: Agencije