Demokrate Trumpu: Na Dan nezavisnosti hvalio sebe, a ne američke ideale

Trump: Naša nacija jača je danas nego je bila ikada prije (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump hvalio je u četvrtak u Washingtonu američku vojsku i ohrabrivao mlade da se pridruže oružanim snagama, u govoru na proslavi Dana nezavisnosti, za koju njegovi kritičari kažu da ju je pretvorio u politički skup.

Sa stepenica Lincoln Memoriala, gdje je Martin Luther King 1963. godine održao svoj historijski govor “I Have a Dream”, Trump je poručio da “slavimo našu historiju, naš narod, naše heroje, koji ponosno brane našu zastavu, hrabre muškarce i žene američke vojske”.

“Budućnost američke slobode počiva na ramenima muškaraca i žena spremnih braniti je”, istakao je u govoru, koji su prekidali vojna muzika i preleti borbenih aviona.

Impozantni predsjednički avion “Air Force One” preletio je iznad centra Washingtona, označivši početak ceremonije koja je trajala nešto manje od sat vremena.

Odbacio kritike oko troškova

Proslavu je završila zračna akrobatska grupa “Blue Angels” (Plavi anđeli).

Hiljade pristalica s kapama “Učinimo Ameriku ponovo velikom” skandirali su američkom lideru i njegovoj supruzi kada su dolazili na proslavu, na kojoj su se okupili i Trumpovi protivnici.

Ulaz je za javnost bio slobodan, osim VIP mjesta, za koja su dijeljene pozivnice.

“Naša nacija jača je danas nego je bila ikada prije”, rekao je Trump, koji se ovaj puta suzdržao od retorike koja bi unosila podjele, time se odmaknuvši od većine svojih govora.

Obećao je jednu od najvećih proslava u američkoj historiji te je odbacio kritike oko troškova, politiziranja proslave i militarističkog ozračja cijelog događaja pred Lincoln Memorialom.

Uobičajenim paradama i vatrometu on je dodao vojnu dimenziju, s tenkovima na ulicama i preletima vojnih aviona.

“Ljudi dolaze izdaleka kako bi nam se danas i večeras pridružili na nečemu što bi mogla biti jedna od najvećih proslava u historiji naše države”, tvitao je Trump rano u četvrtak, čime se čini da je pokušao potaći mase da dođu na National Mall, piše Reuters.

Zapaljena američka zastava

U jednom trenutku demonstranti su zapalili pred Bijelom kućom američku zastavu.

Demokrati kažu kako je predsjednik proslavu pretvorio u predizborni skup te da su troškovi jako visoki.

Pentagon nije otkrio troškove proslave, za koju je, kako neki tvrde, Trump dobio inspiraciju nakon posjete Francuskoj prije dvije godine, kada je bio prisutan obilježavanju tamošnjeg nacionalnog praznika, 14. jula.

Mediji pišu kako prelet vojnog aviona košta desetke hiljada dolara po satu.

U januaru 2017. godine Trump nije dobro primio izvještaje da je masa okupljena na njegovoj inauguraciji bila manja od one na inauguraciji bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Možda imajući tu činjenicu na umu, Trump je slao tvitove u kojima je poticao ljude da dođu na proslavu.

Njegovi protivnici nisu oduševljeni.

‘Proslave autoritarnih čelnika’

“To nas košta milione i milione dolara. Mi, porezni obveznici, za to plaćamo, za to da Donald Trump koristi našu vojsku kao propagandu. To nije u redu”, rekla je Medea Benjamin, suosnivačica ženske mirovne grupe Code Pink.

Demokratski predsjednički kandidat Bernie Sanders kazao je kako takve proslave organiziraju autoritarni čelnici te da Trump uzima novac od poreznih obveznika “kako bi glorificirao sam sebe putem spektakla vojnih tenkova koji prolaze Washingtonom”.

Drugi demokratski kandidat Joe Biden rekao je kako je događaj osmišljen “kako bi zadovoljio njegov [Trumpov] ego, a ne slavio američke ideale”.

Izvor: Agencije