Demokrate: Trumpov mandat na rubu diktature

Donaldu Trumpu se stavlja na teret da je zloupotrijebio predsjedničke ovlasti radi lične političke koristi (EPA)

Demokrate su upozorile da je američki predsjednik Donald Trump na rubu diktature, dok su republikanci na otvaranju burne, historijske debate o optužbama vezanim uz opoziv predsjednika žestoko branili uspjehe njegovog mandata.

Na početku dvodnevne rasprave, koja je počela u srijedu navečer, dvije dijametralno suprotstavljene strane “važu” težinu optužbi za opoziv, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Trumpu se stavlja na teret da je zloupotrijebio predsjedničke ovlasti radi lične političke koristi tako što je vršio pritisak na Ukrajinu da se umiješa u američke izbore 2020.

Dva člana optužnice za opoziv

Prema demokratama, Trump je to učinio na štetu američke nacionalne sigurnosti, uskrativši američku vojnu pomoć Kijevu zbog nevoljkosti da istraži ulogu sina bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena u upravi ukrajinske energetske kompanije.

“Danas počinjemo raspravljati o dva člana optužnice za opoziv predsjednika Donalda Trumpa”, kazao je demokratski predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Kongresa Jerry Nadler.

“Zajedno, ta dva člana terete predsjednika Trumpa da je svoje privatne političke interese stavio iznad nacionalne sigurnosti, iznad naših slobodnih i poštenih izbora i iznad naše sposobnosti da javne funkcionere smatramo odgovornima za njihove postupke”, istakao je Nadler.

Ako predsjednik, nastavio je šef Odbora za pravosuđe, prvo zloupotrijebi svoje ovlasti i potom onemogući sve zahtjeve Kongresa za pristup informacijama, “Kongres ne može ispuniti svoju dužnost i djelovati kao kontrolni mehanizam u odnosu na izvršno tijelo i tada predsjednik postaje diktator”.

Republikanci tvrde da demokrate nastoje opozvati Trumpa od samog početka mandata, u januaru 2017, te da nemaju jasan slučaj, osim što se stalno pozivaju na “zloupotrebu ovlasti”.

‘Oni ne vole 63 miliona ljudi’

“To su samo općenite, neodređene izjave”, kazao je Doug Collins, republikanski član Odbora za pravosuđe.

“Ovdje nije riječ ni o čemu drugom do političkog probitka i to nikad ne bio trebao biti povod optužbi za opoziv”, rekao je Collins.

Republikanac Jim Jordan ocijenio je da demokrate nikad nisu prihvatile volju američkog naroda.

“Oni ne vole 63 miliona ljudi koji su svoj glas dali ovom predsjedniku”, kazao je Jordan.

Izvor: Agencije