Demokrate kritiziraju Barra zbog Muellerovog izvještaja

Nancy Pelosi: Očito je da tužitelj William Barr djeluje kao lični advokat Donalda Trumpa, a ne Amerike (EPA)

Američke demokrate kritizirale su državnog tužitelja Williama Barra zbog njegovog odnosa prema dugo očekivanom izvještaju specijalnog savjetnika Roberta Muellera, dok republikanci i pravnici predsjednika Donalda Trumpa slave Barra.

U četvrtak je Barr objavio revidiranu verziju Muellerovog izvještaja o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima u SAD-u 2016. godine.

Brojne veze, nema dokaza

Izvještaj, dug više od 440 stranica, u više navrata je revidiran, sa zatamnjenim informacijama koje su tajne, informacijama koje se odnose na aktuelne istrage i veliku porotu, kao i na razgovore sa svjedocima.

Prema izvještaju, Mueller nije došao do zaključka da li je Trump vršio opstrukciju pravde, ali ga nije ni oslobodio.

Barr je kasnije zaključio kako Trump nije prekršio zakon, ali je na konferenciji za medije naveo kako je Mueller tretirao “deset epizoda koje se odnose na predsjednika i razmatra pravne teorije za povezivanje tih akcija s elementima prekršaja opstrukcije pravde”.

Kada je riječ o pitanju da li je Trumpova kampanja imala pomoć Rusije 2016. godine, Mueller je napisao: “Iako je istraga ustanovila brojne veze između osoba s vezama u ruskoj vladi i osoba u Trumpovoj kampanije, dokazi nisu dovoljni da podrže krivične optužbe.”

Demokrate: Politički spin

Demokrate, koji traže objavljivanje potpunog, nerevidiranog izvještaja, kritiziraju Barra zbog odnosa prema izvještaju.

“Očito je da tužitelj Barr djeluje kao lični advokat Trumpa, a ne Amerike”, objavila je na Twitteru predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i dodala: “Naša država zahtjeva i zaslužuje potpunu transparentnost. Zato moramo sve čuti direktno od Muellera.”

Jerrold Nadler, predsjednik Sudskog odbora Zastupničkog doma, zatražio je da Mueller svjedoči pred ovim odborom “najkasnije do 23. maja”.

Adam Schiff, predsjednik Obavještajnog komiteta demokratskog doma, istakao je kako je Mueller pozvan da svjedoči pred ovim komitetom.

“Nakon dvogodišnje istrage, javnost zaslužuje činjenice, a ne politički spin državnog tužitelja Barra”, naveo je on.

Trump: Kraj igre

S druge strane, pravni tim Trumpa tvrdi kako su rezultati istrage “potpuna pobjeda predsjednika”.

“Izvještaj podvlači sve ono što smo tvrdili od početka – nema dosluha, nema opstrukcije”, naveli su.

Lider većine u Senatu, republikanac Mitch McConnel, kazao je kako je SAD “sretan što ima iskusnog lidera poput Billa Barra” i tvrdi kako je državni tužitelj djelovao “s maksimalnom mogućom transparentnosti”.

Sam Trump je na Twitteru objavio kratku poruku: “Nema dosluha, nema opstrukcije. Za mrzitelje i radikalne ljevičarske demokrate – KRAJ IGRE”.

Izvor: Al Jazeera i agencije