Demokrate kritikovale Trumpov izraelsko-palestinski plan

Kongres, SAD
Nova pravila dopuštaju zastupnicima glasanje izvana tako što zamole nekoga od prisutnih da glasa za njih (EPA)

Više od 100 demokrata iz Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država uputilo je oštre kritike zbog plana predsjednika Donalda Trumpa za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, rekavši da bi on, u konačnici, doveo do još većeg neprijateljstva, prenosi Anadolija.

“Vaš će plan podjednako naštetiti i Izraelcima i Palestincima, gurajući ih prema daljnjim sukobima. Konačni dogovor koji Vaš tim inkubira posljednje tri godine nije ozbiljan ili dobronamjeran pokušaj da se u ovaj sukob uvede trajan mir.

Ono što najviše zabrinjava je da Vaš prijedlog zapravo otvara put trajnoj okupaciji Zapadne obale”, navodi se u otvorenom pismu kongresmena koje predvode Andy Levin i Alan Lowenthal, a koje je potpisalo još 105 njihovih kolega.

Palestinci odbacili plan

Američki predsjednik Trump 28. januara iznio je svoj “sporazum stoljeća”, kako ga je nazvao, za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba. Iznošenju plana u Bijeloj kući prisustvovao je premijer Izraela Benjamin Netanyahu, ali ne i palestinski zvaničnici.

Planom kojeg je Trump objavio Jerusalem je proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela. Trump je tada poručio da je njegov plan posljednja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države.

Izraelski premijer Netanyahu otkrio je ranije da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te je poručio da je taj plan “veoma veliki i historijski dobitak” za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacila je Trumpov plan i najavila nastavak borbe za prava Palestinaca.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas plan je nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da plan “nije vrijedan ni papira na kojem je štampan”.

Izvor: Agencije