Demokratama većina u Zastupničkom domu, republikancima Senat

Demokrati su preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa na američkim izborima održanim u utorak, pokazali su neslužbeni rezultati, dok su republikanci zadržali većinu u Senatu.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je ključne republikanske i demokratske čelnike, priopćila je Bijela kuća, u vrijeme kada su zatvorena birališta diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Trump je razgovarao s republikanskim čelnikom u Senatu Mitchom McConnellom i šefom demokrata Chuckom Schumerom.

Također je razgovarao s predsjednikom Zastupničkog doma Paulom Ryanom i čelnicom demokratske manjine Nancy Pelosi, koja će vjerojatno biti nova čelnica tog doma.

Zatvorena birališta

Birališta su zatvorena diljem Sjedinjenih Američkih Država, iako se glasovi još uvijek prebrojavaju u ključnim područjima, među kojima je Kalifornija, najnaseljenija američka država.

Posljednja birališta koja su zatvorena su ona na Aljasci.

Trump je odmah po objavljivanju prvih rezultata proglasio je na Twitteru takav rezultat “velikim uspjehom”, no poraz u donjem domu Kongresa pritom nije spomenuo.

“Demokratski Zastupnički dom radit će na rješenjima koja će nas zbližiti. Imamo previše podjela”, rekla je Pelosi.

Obećala je novu ravnotežu moći u SAD-u.

Republikaci već imaju većinu u Senatu

Prema posljednjim rezultatima, koje donosi AP, Demokratskoj stranci u Zastupničkom domu Kongresa pripada 219 mandata, što znači da imaju dovoljno za većinu u domu koji broji 435 zastupnika, dok Republikanska stranka trenutno ima 193 zastupnika. Kad je u pitanju Senat, republikanci imaju dovoljnu većinu, odnosno 51 mjesto, dok su demokrati na 43 mandata.

Republikanci su dosad u cijelosti kontrolirali Kongres. U Senatu su imali tijesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih), pa se očekuje da će taj rezultat povećati za mjesto ili dva.

Zastupnički dom, u kojem su u dosadašnjem sazivu imali komotnu većinu (236-193), republikanci su izgubili kao što se i očekivalo, ali taj poraz neće ispasti katastrofalan, konstatira dpa. 

Kompletan sastav Zastupničkog doma i Senata bit će poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati. Procjene su da će demokrati imati 229 mjesta, a republikanci 206 u Zastupničkom domu.

S većinom u Zastupničkom domu demokrati će imati mogućnosti istražiti Trumpove porezne prijave, moguće sukobe interesa i navodne veze s Rusijom u kampanji 2016. godine. Također će moći srezati neke njegove zakonodavne ambicije ili nastojanja poput onih da izgradi zid na granici s Meksikom.

Ted Cruz ostaje senator Teksasa

Na izborima za guvernere demokrati su republikancima “oteli” tri ili četiri guvenerske pozicije, ali su i izgubili njima važne utrke poput onih na Floridi ili u Ohiu.

Nova zvijezda Demokratske stranke Beto O'Rourke nije uspio iznenaditi veterana Teda Cruza na izborima za senatora iz Teksasa. 

Na izborima koji se tradicionalno održavaju sredinom mandata aktualnog predsjednika, bira se 435 članova Zastupničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojni ostali državni i lokalni dužnosnici.

Amerikanci su u velikom broju izašli na izbore za Kongres koji se smatraju nekom vrstom referenduma o predsjedniku.

Povijesno, predsjednikova stranka na sredini njegova mandata rijetko izbjegne protestno glasanje i poraz.

Nova lica američkog Kongresa

Amerikanci su na ovim izborima dobili dosad najmlađu ženu u Kongresu, Alexandriju Ocasio-Cortez (29), demokratkinju iz New Yorka koja je izabrana u Zastupnički dom. Ona je nova zvijezda lijevog krila stranke i štićenica Bernieja Sandersa. 

Ayanna Pressley iznenađenje je iz Bostona. Ta 44-godišnja demokratkinja bit će prva Afroamerikanka koja će predstavljati Massachusetts u Kongresu.

Demokratkinja iz Kansasa Sharice Davids prva je Indijanka koja će biti izabrana u Kongres.

Glasači u Minnesoti i Michiganu izabrali su i prve dvije muslimanke, bivšu izbjeglicu iz Somalije Ilhan Omar i Palestinku Rashidu Tlaib rođenu u Detroitu.

I Penceov brat u Kongresu

Država Colorado izabrala je prvog guvernera koji se deklarira kao homoseksualac, demokrata Jareda Polisa. 

Greg Pence, brat američkog potpredsjednika Mikea Pencea, ušao je u Zastupnički dom, predstavljajući se kao konzervativac koji se bori protiv pobačaja i za nošenje oružja. Inspirira ga, kako kaže, predsjednik Trump.

Novoizabrani zastupnici započet će mandat 1. siječnja 2019. godine.

Izbori se smatraju početkom Trumpove predizborne kampanje za 2020. godinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije