Dell kupuje EMC za 67 milijardi dolara

Ćinjenica je da je EMC dvostruko vrjedniji od samog Della, govori o novim smjerovima Della (EPA)

Treći po veličini svjetski proizvođač računara Dell postigao je dogovor o kupnji EMC Corpa, kompanije za pohranu podataka, za 67 milijardi dolara, što predstavlja dosad najveću akviziciju u tehnološkoj industriji.

Ovom transakcijom EMC, koji dominira u spašavanju podataka, bit će pripojen Dellu koji zauzima drugo mjesto u sektoru servera, prenio je Bloomberg.

S obzirom da se radi o astronomskim ciframa, ovo je veliki posao, a činjenica je da je EMC dvostruko vredniji od samog Della, govori o novim smjerovima Della.

Michael Dell će biti direktor i predsjednik nove kombinovane kompanije, a očekuje se da će sporazum biti zaključen krajem sljedeće godine.

Nezavisna kompanija

Dell planira da plati 24,05 dolara po dionici plus akcije u EMC-ovoj kompaniji VMware koje vrijede oko devet dolara.

Time su akcije EMC-a vrednovane na 33,15 dolara, što je za 19 posto iznad vrijednosti koju su imale u petak na zatvaranju berze.

VMware koji je specijalizovan za “cloud” računarstvo, dosad podružnica EMC-a, nadalje će biti nezavisna kompanija.

Posao će finansirati MSD Capital u partnerstvu s Silver Lakeom, koji je također sudjelovao u Dellovoj privatizaciji 2013. godine.

Dell je od 2013. kada je postao privatna kompanija koja nije na berzi, počeo investiranje u istraživanja i razvoj poslovanja u softveru i uslugama.

Izvor: Agencije