Delimustafić stigao u pritvorsku jedinicu u Sarajevu

Delimustafić je ponovo uhapšen u decembru u autobusu koji je prometovao na relaciji Rijeka - Zagreb (Al Jazeera)

Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, kojeg Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti za nekoliko krivičnih djela, stigao je u pritvorsku jedinicu u Sarajevo, nakon što ga je Hrvatska izručila pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, 

Delimustafić je predat sudskoj policiji na Graničnom prijelazu između BiH i Hrvatske u Velikoj Kladuši. 

“Alija Delimsutafić predat je sudskoj policiji Bosne i Hercegovine kod Velike Kladuše. U toku je operativna aktivnost Sudske policije u vezi s ovim slučajem”, potvrdio je ranije za Radiosarajevo Edin Vehabović, generalni zapovjednik Sudske policije FBiH.

Alija Delimustafić, Jusuf Škrijelj, Suada Hadžić i Lejla Cerić uhapšeni su u akciji “Pravda” na području Sarajeva u novembru.

Međutim, Vijeće Kantonalnog suda u decembru im je ukinulo pritvor, a kada je nakon toga Kantonalni sud Sarajevo odlučio da im produži pritvor za dva mjeseca, Sudska policija nije pronašla Delimustafića i Škrijelja na njihovim adresama.

Osumnjičeni za organizirani kriminal

Delimustafić je ponovo uhapšen u decembru u autobusu koji je prometovao na relaciji Rijeka – Zagreb, na osnovu Interpolove potjernice.

Pred sucem za istrage Županijskog suda u Karlovcu Delimustafić je izjavio da se ne osjeća krivim te pristao na pojednostavljeni postupak izručenja BiH.

Uhapšeni u akciji “Pravda” sumnjiče se za krivična djela organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja, povredom zakona suca, pranjem novca i prevarom.

Osumnjičeni su za udruživanje u organiziranu kriminalnu grupu koja je nezakonito knjižila te obavljala kupoprodaju nekretnina na području Kantona Sarajevo.

Osim Delimustafića, u akciji je uhapšeno 19 osoba. 

Izvor: Agencije