Delfini pomažu u deminiranju Jadrana

Hrvatska ima nove pomoćnike u deminiranju Jadrana. Delfini koje su Amerikanci nedavno doveli u Dubrovnik počinju sa vježbom “Delfin 2013”.

Tako će pomoći da se nađu mine iz brojnih ratova na ovim prostorima, izvijestio je Goran Stefanović, novinar Al Jazeere.

Američki delfini marinci spremni su za potragu za neeksplodiranim minama. U svojim brojnim misijama upoznali su veliki dio svijeta, pa je vrijeme da se upoznaju i sa hrvatskim podmorjem i učine ga sigurnijim.

“Zahvaljujući svom ugrađenom biološkom sonaru, delfini uspevaju da nađu neeksplodirana ubojita sredstva i da ih označe GPS lokacijama. Kasnije ih pronalazi mornarica i uništava. A, ovde u Jadranu mogu biti pronađena neeksplodirana sredstva iz dva svetska rata, ali i iz ratova u bivšoj Jugoslaviji”, izvijestio je Stefanović.

‘Dobri delfini’

Zato nije ni najmanje čudno što se podvrsta ovih sisara naziva “dobri delfin”.

Dobro će doći lokalnim snagama sigurnosti, kojima prvi put pomažu morski sisari. Ipak, morski lavovi i delfini, već decenijama pomažu čovjeku u pronalasku mina.

Ivo Muslin iz Hrvatske ratne mornarice je rekao: “Mi do sada smo mogli sami raditi, ali sa minama nikada niste dovoljno oprezni i uvijek je potrebno više i više treninga”.

Te plemenite životinje žive u San Diegu, ali ljudi koji se brinu o njima tvrde da im daleka putovanja od Californije, preko Koreje, Bahreina i, sada, do Hrvatske nisu problem. Delfini lete prvom klasom.

“Oni, zapravo, imaju svog stjuarda ili dva koji su sa njima svo vrijeme. Oni ih maze, hrane, brinu o toploti, masiraju im leđa, pričaju im. To je prava prva klasa. Spavaju sve vrijeme, a mi brinemo o njima. Ponekad poželim da sam delfin na dugim letovima”, kazao je Christian Harris, biotehničar američke vojske.

Probran jelovnik

Dio tog kraljevskog tretmana, kako kažu u američkoj vojsci je i probran jelovnik. Ipak, ovaj put delfini neće probati dalmatinska jela.

Veterinarka Betsy Lutmerding je kazala: “Jedu kvalitetno. Hranimo ih s nekoliko vrsta ribe, uključujući haringe, skušu, ali i lignje. Na taj način imaju dovoljno energije kako bi bili u dobroj tjelesnoj formi i postigli sve što je neophodno kako bi bili što zdraviji”.

Potrebno je pet godina svakodnevnog treninga kako bi delfini krenuli u sigurnu minsku potjeru. Treneri koji su im posvetili život kažu da se poslije decenijama nadopunjuju sa čovjekom i visokom tehnologijom, ne bi li morske dubine nakon rata ponovo bile sigurne.

Izvor: Al Jazeera