Delegaciji Vojske Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku

Srbija, Vojska, Vojska Srbije
Pripadnici Vojske Srbije, ističu sugovornici Al Jazeere, sve učestalije na vlastiti zahtjev napuštaju službu što stvara problem popunjenosti (EPA)

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine zapovjednici sa vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije, u subotu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na srbijansko Ministarstvo odbrane.

Delegacija je putovala na obilježavanje “jasenovačkih novomučenika” i bila je najavljena.

Policija: Delegacija nije bila najavljena

Direktor policije Hrvatske Nikola Milina izjavio je kako dolazak delegacije Vojske Srbije u Hrvatsku nije bio najavljen te im je zbog toga granična policija onemogućila ulazak u zemlju.

‘Imam informacije da je zaustavljen kombi s ukupno 11 osoba, radilo se o vojnim osobama, koje su imale vojne odore u vozilu, ali mi nismo imali službenu najavu njihova dolaska u Hrvatsku. Temeljem Zakona o nadzoru državne granice, njima je ulaz onemogućen. Policija na Bajakovu nije imala njihovu najavu’, rekao je Milina novinarima u Zagrebu.

Ponovio je kako delegaciji Vojske Srbije nisu imali uvjete za ulazak u Hrvatsku, jer službena putovanja dužnosnika moraju biti najavljena, a postoje propisi koji objašnjavaju kako se to radi, prenosi Hina.

Na granici na prelazu Batrovci – Bajakovo delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljagu su bile službene uniforme, što je, ističu u Ministarstvu odbrane Srbije, potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ih ne mogu unijeti.

Nisu mogli ući ni u civilu

Članovi delegacije bili su spremni ostaviti unioforme i produžiti put u civilu, no carinici su im rekli da ne mogu ući u Hrvatsku te im je izdana zabrana ulaska i vraćeni su u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga, prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije Aleskandar Vučić nije želio posebno komentirati hrvatsku politiku i odnos prema Srbima povodom zabrane ulaska predstavnicima Vojske Srbije u Hrvatsku.

Istakao je da je važno da “onoliko koliko poštujemo svoje žrtve, poštujemo i tuđe”, prenosi Tanjug.

“Ja razumem da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti u Drugom svetskom ratu. Bolje da ne komentarišem izjave koje sam čuo u Poljskoj. Postojala su samo dva nacistička režima u Evropi. Ponosan sam na borbu srpkog naroda”, istakao je Vučić.

Memorijalni centar u RS-u

Kaže kako se u ovakvim incidentima vidi zašto Srbija namjerava podići memorijalni centar u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, “i to će nas motivisati da brže radimo”.

“Bolje da mi radimo svoje… Očekujemo uskoro predlog jedne od najboljih američkih kompanija o tome kako će da izgleda memorijalni centar u Gradini. Mi moramo da brinemo o tome, da nam niko ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima, žrtvama, da to bude u programu svake škole, na ekskurzijama.”

“Da bi to moglo da se desi, to ćemo da uradimo na prostoru RS-a”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije