Delegacije dvije zemlje dogovaraju susret Trumpa i Kima

Prvi sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong-una održan je prošle godine u Singapuru (EPA)

Razgovori na visokom nivou, s ciljem da se dogovore svi detalji oko drugog samita američkog i sjevernokorejskog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong-una, bit će održani u petak u Washingtonu, izjavila su dvojica visokih američkih zvaničnika.

Kako se navodi, očekuje se da se američki državni sekretar Mike Pompeo sastane sa sjevernokorejskim šefom obavještajne službe Kim Jong-cholom u jednom hotelu u Washingtonu.

Kako pretpostavljaju zvaničnici, nakon toga Kim Jong-chol bi mogao posjetiti i Bijelu kuću i sastati se s Trumpom, prenosi AP.

Denuklearizacija Korejskog poluotoka

Iako ni američka ni sjevernokorejska strana nisu potvrdile da će doći do sastanka, agencije su ranije prenijele da se Kim Jong-chol ukrcao u Pekingu na let za Washington.

Zvaničnik Bijele kuće rekao je agenciji da su se “brojne pozitivne stvari” dogodile u vezi denuklearizacije Sjeverne Koreje, kao i da su Trump i sjevernokorejski lider ustanovili dobre odnose.

Prvi sastanak Trumpa i Kima održan je prošle godine u Singapuru i tada je dogovorena denuklearizacija Korejskog poluotoka.

Izvor: Agencije