Delegacija EU: Zgroženi smo šokantnim prikazima tretmana štićenika

Izuzetno je važno osigurati odgovarajuću dodatnu brigu za korisnike Zavoda u Pazariću, navode iz Delegacije EU (zavodpazaric.ba)

Iz Delegacije Evropske unije u BiH saopćeno je da su “zgroženi šokantnim prikazima navodnog lošeg tretmana djece i odraslih štićenika Zavoda u Pazariću” te pozvaju vlasti da istraže ove navode. 

“U trenutku obilježavanja Svjetskog dana djeteta i 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, čija je potpisnica i Bosna i Hercegovina, Delegacija Evropske unije u BiH je zgrožena šokantnim prikazima navodnog lošeg tretmana djece i odraslih štićenika Zavoda u Pazariću.”

“Očekujemo od nadležnih vlasti da bez odlaganja temeljito istraže ove navode i osiguraju brz i adekvatan institucionalni odgovor. U međuvremenu je izuzetno važno osigurati odgovarajuću dodatnu brigu za korisnike Zavoda u Pazariću, jednako kao i za korisnike usluga svih ostalih institucija za zbrinjavanje”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se i da je zaštita i promocija prava djeteta i osoba s invaliditetom obaveza i odgovornost nadležnih vlasti i institucija u BiH te da sistematsko rješenje za osiguranje jednakog pristupa socijalnoj zaštiti i uslugama za djecu s različitim sposobnostima trebaju uvesti nadležne institucije u cijeloj zemlji.

“Evropska unija će nastaviti da podržava BiH u naporima na transformaciji institucija socijalne zaštite i jačanju modela alternativne socijalne skrbi utemeljenih u zajednici za djecu bez roditeljskog staranja i djecu i odrasle s invaliditetom”, zaključuje se.

Objava fotografija

Zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Sabina Ćudić medijima je u srijedu ustupila fotografije za koje je navela da su napravljene u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, na kojima se vidi kako su djeca vezana za namještaj i radijatore, a nastali su u proteklih godinu dana.

Na sjednici u srijedu Zastupnički dom zadužio je radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u Zavod te o svemu tome obavijesti ovaj dom radi odgovarajuće reakcije.

Izvor: Agencije