Del Bosque: Previše pohvala je opasno

Del Bosque: Iz poraza se uvijek može izvuči neka pouka (EPA)

Selektor nogometne reprezentacije Španije Vicente del Bosque izjavio je u srijedu da bi previše pohvala na račun igre i rezultata njegove ekipe moglo biti kontraproduktivno.

“To je uvijek opasno. Nije normalna situacija, jer na svakom evropskom prvenstvu (EP) učestvuje 16 ekipa i na kraju njih 15 ne ispuni cilj”, kazao je Del Bosque.

“Furija” je nedavno odbranila titulu prvaka Evrope, tako što je u finalu EP-a u Poljskoj i Ukrajini deklasirala Italiju sa 4:0, čime su uslijedili komentari kako je riječ o najboljoj državnoj selekciji u historiji.

Međutim, glavni strateg Španaca kaže kako njegovi izabranici moraju ostati skromni ukoliko žele još napredovati te da trebaju ignorirati sve hvalospjeve kojima ih obasipaju.

“Iz poraza se uvijek može izvuči neka pouka”, istakao je bivši trener madridskog Reala i turskog Besiktasa.

Sportska nacija

U španskoj olimpijskoj reprezentaciji bit će tri igrača koja su osvojila titulu na EURO-u: Juan Mata, Jordi Alba i Javi Martinez.

“Nadam se da će španski sportisti imati zapaženu ulogu na Olimpijskim igrama (OI) u Londonu, uprkos teškoćama koje postoje na dnevnoj bazi takmičenja jednakih. Španija je sportska nacija, imamo dobre rezultate i u individualnim i u kolektivnim sportovima”, naveo je Del Bosque.

On se nada da Španija može slaviti i na drugom velikom takmičenju ove godine.

Olimpijska nogometna reprezentacija Španije u Londonu će igrati u grupi s Japanom, Hondurasom i Marokom.

Ukoliko se plasira u drugi krug, u četvrtfinalu će imati protivnika iz grupe koju čine Brazil, Egipat, Bjelorusija i Novi Zeland.

Igre u Londonu na rasporedu su od 27. jula do 12. avgusta.

Izvor: Agencije