Deklaracija protiv Pelješkog mosta u Službenom listu BiH

Pelješki most
Plenković kaže da 55 metara visine omogućuje funkciju luke u Neumu na najkvalitetniji mogući način (Anadolija)

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto objavila je u Službenom listu Bosne i Hercegovine usvojenu Deklaraciju Zastupničkog doma o izgradnji Pelješkog mosta.

Riječ je o deklaraciji kojom se pozivaju nadležni organi Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije da bez odgađanja obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, što se posebno odnosi na najavu početka izgradnje Pelješkog mosta između tzv. Malog mora (produžetka Neretvanskog kanala jugoistočno od luke Ploče) i Kanala Malog Stona, objavio je sarajevski portal klix.ba.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije se zvanično usprotivio izgradnji Pelješkog mosta, što je podržala većina parlamentarnih stranaka.

Tom prilikom upućen je i poziv Hrvatskoj da se hitno uključi u bilateralne razgovore s Bosnom i Hercegovinom radi postizanja rješenja za razgraničenje na moru na principima uvažavanja suverenih prava Bosne i Hercegovine.

Različiti stavovi SDA i HDZ-a BiH

Tokom ranije rasprave u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o gradnji Pelješkog mosta nije bilo jedinstvenog stava.

Ministri iz Stranke demokratske zajednice i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, kao i članovi kolegija dva doma državnog parlamenta iz tih stranaka u posljednjih mjesec dana slali su pisma suprotnog sadržaja institucijama EU-a.

Jedni navode da se most na jugu Hrvatske ne može graditi bez riješenog pitanja granice i slobodnog prolaza između dvije zemlje, a drugi da to nije zvaničan stav institucija Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije