Deklaracija o ustavnim pravima Vojvodine

U Skupštini Vojvodine, u Novom Sadu, sa 75 glasova za te 21 protiv usvojena je Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine.

Vladajuće stranke ovim žele veće poštivanje obaveza od države Srbije. Protivnici Deklaraciju smatraju secesionističkom.

Reakcije političara

Vojvođanskom deklaracijom predlagači žele apelirati na vladavinu prava, i poštovanje obaveza države Srbije prema pokrajini, izvještava Nebojša Grabež, novinar Al Jazeere.

Po Ustavu, Vojvodini pripada sedam procenata državnog budžeta.

Predsjednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić tvrdi da je to u praksi manje od jednog eura mjesečno po stanovniku Vojvodine.

“Kada bismo dobijali onoliko sredstava koliko nam po Ustavu sleduje, mogli bismo pet puta više ljudi da zapošljavamo i imali bismo mnogo više investicija”, kazao je Pajtić u skupštinskoj raspravi.

Prvi čovjek vojvođanskih naprednjaka, Igor Mirović, smatra da Deklaracija neće dovesti do boljeg života građana Vojvodine, već da će imati suprotan efekt i stvoriti jaz između centralne i pokrajinske vlasti.

“Nema mesta u Deklaraciji za ona pitanja koja nisu pitanja suštinskog karaktera, a on je vezan za odnos centralne i pokrajinske vlasti”, izjavio je Mirović.

Protesti građana

Deklaracija je tokom aprila pokrenula proteste i polemike o vojvođanskom secesionizmu.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor, vjeruje da je razgovorom moguće doći do rješenja.

“Ko može da ima protiv da se porodicama gde se rodila beba isplati jednokratna nadoknada? Pokažite mi vojvođanskog političara koji kaže: ‘Ne, mi se ne slažemo, to je separatizam'”, ocijenio je Pastor.

Politički analitičar Aleksandar Popov kaže da je na potezu vlast u Beogradu. Ukoliko Deklaracija pokrene ozbiljan dijalog, njen cilj je, kako kaže, ostvaren.

Partije koje čine vlast u Srbiji, u Vojvodini su opozicija. Većinu čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata vojvodine, i Savez vojvođanskih Mađara.

Izvor: Al Jazeera