Dejan Stanković: Srbija će se plasirati na EURO

Dejan Stanković jedini je nogometaš koji je igrao za tri državne selekcije na tri mundijala (EPA)

Dejan Stanković (41) je najtrofejniji fudbaler svih vremena u Srbiji i našem regionu sa osvojenih čak 25 trofeja. Počeo je igračku karijeru u beogradskoj Crvenoj zvezdi, sa kojom je jednom bio šampion i tri puta uzastopno osvajač Kupa Savezne Republike Jugoslavije.

Rođeni Beograđanin je potom prešao u Lazio, gdje je za šest godina igranja (1998-2004) bio šampion Italije 2000, dvostruki pobjednik Kupa i Superkupa ove države, te osvajač Kupa pobjednika kupova trijumfom nad Mallorcom sa 2:1 u finalu i Superkupa Evrope 1999. godine. Vrhunac fudbalske karijere Stanković je izgradio u Interu od 2004. do 2013, kada je ovaj milanski tim dominirao u Italiji, osvojivši pet titula prvaka u nizu (od 2006. do 2010), četiri Kupa i isto toliko Superkupova Italije. Kruna Intrerovih podviga bila je titula evropskog klupskog prvaka osvojena pobjedom nad Bayernom od 2:0 u finalnoj utakmici na stadionu „Santiago Bernabeu“ u Madridu i prvo mjesto na Svjetskom klupskom prvenstvu 2010. Stanković je bio dugo godina reprezentativac SRJ i Srbije, odigravši 103 utakmice i postigavši 15 golova.

Jedini je svjetski fudbaler koji je igrao za tri državne selekcije na tri mundijala.

Izvanredni veznjak bio je član tima SR Jugoslavije, koji je na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj eliminisan u osmini finala od Holandije sa 1:2. Nastupajući za reprezentacije tadašnje SCG i Srbije na šampionatima svijeta 2006. godine u Njemačkoj i četiri godine kasnije u Južnoafričkoj Republici, Stanković je završio takmičenje u prvom krugu. Trenutno živi u Milanu i savjetnik je predsjednika UEFA Slovenca Aleksandra Čeferina.

Stanković govori o šansama Srbije za plasman na Euro, radu Ljubiše Tumbakovića na poziciji selektora državnog tima Srbije, drugom uzastopnom nastupu Crvene zvezde u Ligi prvaka, kao i mogućnostima Intera u ovoj sezoni.

  • Očekujete li da se reprezentacija Srbije plasira na Euro poslije 20 godina?

Po prirodi sam optimista i uvek pozitivno gledam na stvari, posebno kad je Srbija u pitanju. Tako je i sada, optimista sam i verujem da će nam baraž na proleće doneti Evropsko prvenstvo. Lako neće biti, to je sigurno, ali Srbija ima kvalitet i pokazaće ga, uveren sam u to.

  • Jesu li šanse Srbije za direktan plasman na EP male jer u posljednja dva kola ne zavisi samo od ishoda mečeva protiv Luksemburga i Ukrajine, nego i od rezultata Portugala u grupi B?

Fudbalski savez Srbije, kao i reprezentativci odavno su rekli da je koncentracija već na baražu koji se igra u martu 2020. godine, pa tako i ja govorim uglavnom o tome. Ipak, u međuvremenu se pojavila mogućnost da se kroz grupu plasiramo na Euro. Videćemo, jer u kvalifikacionoj grupi ništa ne zavisi samo od nas. Trebaju nam i kiksevi Portugala. Ako se ne dogodi ništa na tom planu, uvek nam ostaje baraž.

  • Šta mislite o dosadašnjem radu Ljubiše Tumbakovića kao selektora Srbije?

Tumbaković je za mene dobar trener i dobar čovek. To znam odavno, nevezano za rad na mestu selektora Srbije. Opet, nisam provodio vreme sa njima tokom reprezentativnih okupljanja da bih mogao da pričam detaljnije. Ne volim da mnogo govorim o temama koje mi nisu do kraja bliske i u koje nisam potpuno upoznat. Ipak, i bez toga želim Tumbi puno uspeha i sreće u završnici kvalifikacija za prvenstvo Evrope.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

  • Koje selekcije iz regije vidite kao učesnike EP-a 2020?

Bosna i Hercegovina je maltene otpisana u kvalifikacijama, s tim što ima šansu za odlazak na EP kroz kroz baraž, izboren u Ligi nacija. Hrvatska je na korak do plasmana i verujem da će ga sigurno izboriti. Severna Makedonija i Slovenija nemaju šanse, kao niti Crna Gora. Za Srbiju mislim da će biti među najboljim evropskim reprezentacijama. Moguće je da to ostvari u baražu ili eventualno nakon kiksa Portugala. U svakom slučaju, smatram da će region ostvariti polovičan učinak.

Od ostalih balkanskih zemalja, Grčka je izgubila sve šanse za prolaz na Evropsko prvenstvo, dok je selekcija Mađarske bliže plasmanu u odnosu na Rumuniju, koja bi takođe mogla proći među 24 najbolje selekcije.

  • Da li ste zadovoljni rezultatima Crvene zvezde u njenoj drugoj sezoni u nizu grupne faze Lige prvaka?

Naravno. Još jedan sjajan rezultat. Kao zvezdaš mogu da budem prezadovoljan što je moj klub ponovo u evropskoj eliti. Čestitke treneru Vladanu Milojeviću i igračima na još jednom uspešnom ciklusu. Svakako, ne treba pred njih stavljati pritisak uspeha u grupnoj fazi Lige prvaka, jer samo učešće je ogroman uspeh.

  • Kakav ste osjećaj imali po prijemu u Kuću slavnih Intera?

Osećaj je bio neverovatan, to je osećaj besmrtnosti. Moja generacija je odavno upisala sebe u istoriju Intera, ali priznanje ulaska u Kuću slavnih je nešto zaista posebno i veliko za mene.

  • Kolike su mogućnosti vašeg bivšeg kluba Intera u Ligi prvaka ove sezone?          –

To je teško prognozirati. Inter ima odličnog trenera (Antonio Conte) i zaista dobar tim, ali i igra u teškoj grupi. Barselona i dortmundska Borussia su favoriti, što pokazuje njihov trenutni plasman na prve dve pozicije u grupi. Interu je kiks bio remi sa Slavijom u prvom kolu 1:1 na domaćem terenu. Sada Inter čeka da Slavija još nekome otkine bod, pa da ponovo bude blizu jednog od prva dva mesta.

Ogromna je šteta što je Inter izgubio u Dortmundu 2:3, nakon što je vodio sa 2:0. Mogao je tom pobedom ostvariti presudan korak ka plasmanu u osminu finala jer je pobedio Borussiju u prvom meču. Ipak, i dalje sam optimista. Mislim da Inter može proći dalje kao drugoplasirani.

  • Može li Inter prekinuti dominaciju Juventusa, koji je osvojio osam uzastopnih titula prvaka Italije?

Nadam se da može, mada mu predstoji težak posao. Oba kluba žele puno i u domaćem šampionatu, kao i na evropskoj sceni, pa će biti teško držati ritam igranja. Optimista sam i verujem da je došlo vreme za prekid serije Juventusa u osvajanju naslova prvaka Italije. Međutim, za to Inter treba pokazati zavidan kvalitet u igri i dobre rezultate u kontinuitetu.

Izvor: Al Jazeera