Definitivno: RS bez rezervnog sastava policije

Zakonom se definiraju pojedina policijska ovlaštenja, nadležnosti direktora, dodatno angažiranje posebnih jedinica... (Arhiva)

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska usvojila je u četvrtak 11 zakona i tri nacrta zakona te potvrdila kako rezervnog sastava policije neće biti u tom dijelu Bosne i Hercegovine, prenose agencije.

Parlament RS-a je na zasjedanju u Banjoj Luci usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima sa amandmanima.

Tim zakonom jasnije se definiraju pojedina policijska ovlaštenja, nadležnosti direktora, dodatno angažiranje posebnih jedinica, kao i povećanje nivoa zaštite informaciono-komunikacionih struktura i uspostava sistema elektronskog poslovanja s građanima.

Usvojenim amandmanima, koji su postali sastavni dio zakona, briše se Član 3. predloženog zakona, uz obrazloženje da je dodatnim analizama utvrđeno da su za uspostavljanje rezervnog sastava policije potrebni duži vremenski period i dodatna sredstva kako bi se isti stavio u operativnu funkciju.

Oružje, municija, duhan…

Parlament RS-a usvojio je, između ostalog, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, kojim se propisuju i definiraju novi prekršaji i sankcije u toj oblasti, među kojima je prekršajna odgovornost ugostitelja kao poduzetnika.

Preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira te definiraju novi prekršaj – “neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira”.

Usvojene su i izmjene Zakona o oružju i municiji, Zakona o porezu na dobit, Zakona o društvima za osiguranje, Zakona o unutrašnjem platnom prometu, Zakona o fiskalnim kasama, Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakona o duhanu i Zakona o Komori inženjera poljoprivrede RS-a.

Nastavak sjednice Narodne skupštine RS zakazan je za utorak, 2. jula.

Izvor: Agencije