Definitivno pao set zakona o akcizama u BiH

Denis Zvizdić kazao da odbijanje ovih prijedloga znači ugrožavanje međunarodnih kreditnih aranžmana s BiH vrijednih jednu milijardu eura (Al Jazeera)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet, koja nije prihvatila principe Prijedloga izmjena Zakona o povećanju akciza na gorivo, čime je taj prijedlog i konačno odbijen.

Povećanje akciza na gorivo bio je uvjet MMF-a za novu tranšu kredita BiH, a predlagač ovih zakona bilo je Vijeće ministara.

Na mogućnost uvođenja dodatnih akciza na gorivo negodovali su poljoprivrednici, a privatni prijevoznici iz Federacije najavili su značajno povećanje cijene usluge ako bi do toga došlo. Prijevoznici za unutrašnji i međunarodni transport iz bh. entiteta Republika Srpska su, također, prijetili radikalnim mjerama.

S druge strane, Vlada FBiH je izvijestila da će neusvajanje zakona o akcizama usporiti gradnju cesta.

Usvajanjem seta zakona koji se odnosi na akcize bilo bi osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autoputeva i cesta.  

Parlamentarna skupština podržala je i negativno mišljenje i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu direktnog oporezivanja, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, a Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine ići će na entitetsko usaglašavanje na narednoj sjednici.

Aranžmani vrijedni milijardu eura

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić na sjednici je kazao da odbijanje ovih prijedloga znači ugrožavanje međunarodnih kreditnih aranžmana s BiH vrijednih jednu milijardu eura od kojih ovisi dalji infrastrukturni razvoj zemlje.

Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dala je negativno mišljenje o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akcize na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru.

Sa četiri glasa “za” i pet glasova “protiv” Komisija nije podržala set zakona koji je predložilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera