Oglasi

Debljina, alkohol i cigarete uzimaju danak u Evropi

Visok nivo pretilosti, alkoholizma i pušenja i dalje uzrokuje veliki broj preranih smrti u Evropi.
WHO upozorava i na štetne posljedice pušenjaAFP/Getty

Alarmantno visok nivo zastupljenosti pretilosti, alkoholizma i pušenja i dalje uzrokuje previše preranih smrti u Evropi uprkos velikim postignućima u javnom zdravlju i rastu očekivane životne dobi, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Regionalni evropski ogranak WHO-a ima 53 članice, uključujući i Rusiju, Izrael i neke srednjoazijske zemlje, i u njima je ostvaren napredak u nastojanju da se do 2020. godine prepolovi postojeća stopa preranih smrti.

Cilj je da se u regiji broj smrtnosti od srčanožilnih bolesti, raka, dijabetesa i hroničnih bolesti disajnih puteva smanjuje za 1,5 posto godišnje.

Iako je regija na putu da to ostvari, "nivo konuzmacije alkohola, pušenja i broj gojaznih osoba, što su najveći rizici za prijevremenu smrt, i dalje je alarmantno visok", navodi regionalni WHO.

Polovina Evropljana gojazna

Čak 59 posto stanovnika je prekomjerne tjelesne težine ili pretilo, 30 posto ih puši, a gotovo 11 litara čistog alkohola popije se godišnje po glavi stanovnika. Po debljini je Evropa druga regija svijeta iza Amerike, a po konzumaciji duhana i alkohola najgora u svijetu.

Andora, Turska, Malta, Češka i Velika Britanija zemlje su sa najvećom stopom odraslih sa prekomjernom težinom, navodi se u izvještaju.

U Hrvatskoj je 59 posto ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom, a pretilih je 24 posto.

Očekivani životni vijek za žene varira od 69,8 godina u Turkmenistanu do 85,4 godine u Francuskoj, a za muškarce od 62,5 godina također u Turkmenistanu do 84,1 godine u Izraelu i Švicarskoj. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.