Debata s Borisom Johnsonom kao s kockom leda

Ukoliko Boris Johnson pobijedi na izborima, mogao bi zatražiti reviziju operativne licence Channela 4 (EPA)

Britanski televizijski kanal Channel 4 prikazao je u četvrtak premijera Borisa Johnsona kao kocku otapajućeg leda za vrijeme izborne debate o okolini, što je navelo Konzervativnu stranku da se žali zbog kršenja pravila nepristranosti.

Komercijalna televizija pozvala je čelnike najvećih britanskih stranaka na debatu uoči izbora 12. decembra, ali su Johnson i čelnik stranke Brexit Nigel Farage odbili sudjelovati.

Konzervativna stranka ponudila je sudjelovanje bivšeg ministra okoline Michaela Govea, ali je televizija navela da je debata namijenjena samo za čelnike stranaka i da druge stranke ne bi pristale na promjenu uslova, prenijela je Hina.

‘Širi obrazac pristranosti’

“Ovim se, zapravo, želi Konzervativnoj stranci oduzeti bilo kakvo predstavljanje i prisustvo”, napisali su konzervativci u žalbi medijskom regulatoru Ofcomu.

Britanski televizijski servisi moraju biti politički nepristrasni i tokom izbornih razdoblja dodatno pripaziti na zahtjeve za ravnotežom.

Ofcom može novčano kazniti servise koji to ne poštuju i, kao krajnje sredstvo, može otkazati dozvolu za emitiranje.

Konzervativci tvrde da je događaj u četvrtak dio “šireg obrasca pristranosti TV kanala Channel 4 posljednjih mjeseci”.

U četvrtak je glavni urednik informativnog programa Ben de Pear usporedio pristup konzervativaca medijima s pristupom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Konzervativac James Cleverly rekao je da su britanski izbori parlamentarni, a ne predsjednički, i zbog toga Channel 4 nije imao razloga uslovljavati pojavljivanje Johnsona kako bi konzervativci mogli sudjelovati u debati.

‘To je klizak teren…’

“Postavite svog čelnika Borisa Johnsona uz ostale čelnike i prestanite se igrati. Ne odbijajte nas i ne prijetite oduzimanjem dozvole, to je klizak teren”, odgovorio im je De Pear.

Novinski portal Buzzfeed citirao je neimenovani izvor iz Konzervativne stranke koji tvrdi da će stranka, u slučaju izborne pobjede Johnsona, zatražiti reviziju operativne licence Channela 4, koja bi trebala biti obnovljena 2024. godine.

Channel 4 nije jedini medij koji pokušava dovesti Johnsona, čija Konzervativna stranka vodi u anketama pred Laburističkom strankom i nastoji izbjeći gafove. 

Izvor: Agencije