Davutoglu: Preuzimam političku odgovornost za rušenje aviona

Turske vlasti su se ranije distancirale od pilota koji je srušio ruski borbeni avion (EPA)

Bivši premijer Turske Ahmet Davutoglu je u intervjuu za privatnu stanicu NTV rekao da je da preuzima odgovornost za rušenje ruskog borbenog aviona Su-24 u novembru prošle godine, što je incident koji je doveo do zatezanja odnosa između Ankara i Moskove, javlja iz Ankare Al Jazeerina Nataša Kovačev.

“Razmislite o tome, naš zračni prostor je narušen već 14 do 17 sekundi. Može li premijer izdati naređenje u ovakvoj specifičnoj situaciji? Pilot će čekati. Postoji procedura. Komandant zračnih snaga će nazvati načelnika Generalštaba, a on onda poziva mene i ja izdajem naređenje”, pojasnio je proceduru Davutoglu, koji je u to vrijeme bio premijer Turske.

Davutoglu je rekao da je 19. juna 2012. godine, u vrijeme kada je današnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan bio premijer, a Davutoglu ministar vanjskih poslova, nakon obaranja turskog aviona donesena odluka da svaki avion koji Sirije preleti na njihovu teritoriju posmatraju kao prijetnju i da ga obore.

“U septembru 2015, kada su ruski avioni ušli u turski zračni prostor, donijeli smo odluku na Vijeću nacionalne sigurnosti da obore bilo koji avion koji dođe sa sirijske strane.”

“U tom smislu, ja sam taj koji je izdao naređenje”, kazao je tadašnji premijer Turske, te dodao da za taj čin preuzima političku odgovornost.

Turski vojni pilot koji je prošle godine srušio ruski vojni avion napravio je to svojevoljno, izjavio je u utorak zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek.

“Odluku je donio pilot osobno”, kazao je Simsek novinarima u Moskvi, prenosi ruska novinska agencija Tass.

Dodao je da Turska nema nikakvih neprijateljskih osjećaja prema Rusiji, i nikada neće imati.

Distanciranje od pilota

Turske vlasti su se već ranije distancirale od pilota, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prošle sedmice izjavio da se on nalazi u zatvoru, kao sudionik nedavnog pokušaja državnog udara.

“Piloti koji su oborili ruski avion su u pritvoru i ispituju se oko veza sa Gulenom”, kazao je tada turski lider u intervjuu za Al Jazeeru, dodavši kako su piloti možda planirali naštetiti diplomatskim odnosima između Ankare i Turske.

Rušenje ruskog aviona, koje se dogodilo u novembru na sirijskoj granici, nanijelo je veliku štetu rusko-turskim odnosima, koji su već od ranije bili napeti.

Više od pola godine Turska je stajala iza rušenja aviona, tvrdeći da je on narušio turski zračni prostor.

Nakon toga je u junu, u važnom koraku po bilateralne odnose, turski predsjednik poslao ruskom kolegi Vladimiru Putinu poruku u kojoj izražava žaljenje zbog tog incidenta i zemlje su ponovno počele graditi međusobne odnose.

Putin će 9. augusta ugostiti Erdogana, na susretu u Sankt Petersburgu, objavio je u utorak Kremlj, i to će biti njihov prvi susret nakon incidenta.

Izvor: Al Jazeera i agencije