Davutoglu odaje počast stradalim Armencima

'Očuvati sjećanje na osmanske Armene i njihovu ostavštinu je povijesna i ljudska obaveza Turske', poručio je Davutoglu (EPA)

Turski premijer Ahmet Davutoglu poručio je u pisanoj poruci da odaje počast Armenima koji su živote izgubili u razdoblju sloma Osmanskog carstva 1915. godine i da suosjeća u bolima njihove djece i unuka.

Ističući da su se u posljednjim godinama Osmanskog carstva dogodile mnoge patnje koje su ostale duboko urezane u sjećanju mnogih stanovnika različite vjerske i etničke pripadnosti, premijer Davutoglu je kazao da suosjeća s unucima svih ljudi koji su stradali u tom dijelu Prvog svjetskog rata.

“Odajemo počast stradalim nevinim osmanskim Armenima i izražavamo sućut njihovim unucima. Očuvati sjećanje na osmanske Armene i njihovu ostavštinu je povijesna i ljudska obaveza Turske. U tom kontekstu, ove će godine 24. travnja u organizaciji armenske patrijaršije u Turskoj, kao i u ostatku svijeta, biti održan vjerski program sjećanja na Armene”, navodi se u poruci turskog premijera Davutoglua.

Podjednako sjećanje na sve stradale

Podsjetivši i na prošlogodišnju poruku aktualnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, po kojem bi značajno bilo da se Turska i Armenija zajedno i na prikladan način sjećaju i odaju počast stradalim Armenima u tom razdoblju, Davutoglu je izrazio uvjerenost da će to biti ostvareno, a da se povijest ne upotrijebi kao politički instrument.

“Drevna anadolska civilizacija nas uči da se brinemo o svojoj povijesti, da dijelimo radost i tugu, da zajedno previjamo rane i gledamo u budućnost. Naša dva naroda mogu se razumjeti i zajedno okrenuti ka budućnosti. Evo i danas podjednako odajemo počast svim stradalim prije 100 godina, što je naša povijesna i ljudska dužnost”, poručio je Davutoglu.

“Uporedo s tim, uvjereni smo da je pored sjećanja na žrtve, za ublažavanje naše boli neophodno i da se pošteno suočimo s prošlošću. Moguće je utvrditi razloge i odgovorne za događanja u Prvom sjetskom ratu. Problematično je i s ljudskog i s pravnog gledišta to sve okarakterizirati jednim imenom, generalizirati odgovornosti i pripisivati ih samo turskom narodu, pa čak to povezivati i s govorom mržnje”, dodao je.

Patnje osmanskih Turaka

Naglasivši da potomci osmanskih Turaka i muslimana i danas nose duboko urezana sjećanja na patnje i progone od prije 100 godina, Davutoglu je kazao da je i ljudski i povijesno neprihvatljivo da se zanemaruju te realnosti i pravi razlika između boli jednih i drugih.

“Godine koje su za nama pokazale su nam da takvo suprotstavljanje neće donijeti ništa. U tom kontekstu je neophodno saslušati sve i poštovati sjećanja svih stanovnika Osmanskog carstva. Za dolazak do istine dovoljno je imati pravičan um, solidarnost, jezik poštovanja i razuman i objektivan pogled na stvari”, kazao je premijer Davutoglu.

Po njemu, Turska pravi korake u smjeru osiguranja prostora u kojem će se sagledati sve činjenice i dokumenti, a sve sa ciljem izgradnje zajedničke budućnosti.

Zajednička odgovornost dva naroda

Tvrdi i da je zajednička odgovornost potomaka dvaju naroda, koja su nekada živjela zajedno u miru i dijelili istu sudbinu, da sada previju rane nastale prije 100 godina i da ponovo izgrade međuljudske veze.

“Turska se neće oglušiti o ovu obavezu i nastavit ćemo davati sve za izgradnju mira i prijateljstva. Pozivamo sve treće strane da, umjesto vrijeđanja rana, promovišu pravičnost s ciljem zajedničke budućnosti i mira”, zaključio je Davutoglu.

Rezolucijom o genocidu nad Armencima Europski parlament je pozvao Tursku da “prizna taj genocid”, kao i zemlje članice Europske unije i europske institucije koje to još nisu uradile.

Parlament je velikom većinom usvojio Rezoluciju, neobvezujućeg karaktera, te apelirao na Tursku da podrži proces pomirenja između dva naroda.

Izvor: Agencije