Davutoglu: Nova stranka uprkos pritiscima i atmosferi straha

Ne dolazimo da uništimo prošlost, već da izgradimo zajedničku budućnost, poručio je Ahmet Davutoglu (EPA)

Bivši turski premijer Ahmet Davutoglu objavio je da pokreće novu političku stranku, nakon što je podnio zahtjev za njeno formiranje Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U prvom obraćanju u svojstvu predsjednika nove stranke Gelecek Partisi (Stranka budućnosti), Davutoglu je izjavio: “Nalazimo se u povijesnom trenutku i, usprkos svim pritiscima i atmosferi straha, okupili smo se kako bismo kreirali prosperitetnu budućnost naše zemlje.”

“Ovdje su tri generacije. Svi smo različitih dobnih skupina, ali ostat ćemo mladi. Društvo smo koje pripada različitim religijama, dolazimo iz različitih etničkih zajednica, ali smo jednaki i časni građani”, dodao je.

“Vidjeli smo mnogo boli, ali nema mjesta za mržnju. Ne dolazimo da uništimo prošlost, već da izgradimo zajedničku budućnost i predstavimo nove stvari”, dodao je, prenosk Reuters.

Tokom svečanosti povodom osnivanja stranke, objavljen je spisak s imenima 154 osnivača, a među njima su i članovi koji su podnijeli ostavke u vladajućoj Stranci pravde i razvoja (AKP).

‘Preuzimam povijesnu odgovornost’

Na spisku se nalaze i neka imena koja su kritizirala način na koji AKP vodi državu u posljednje vrijeme.

Davutoglu je bio dugogodišnji saveznik Recepa Tayyipa Erdogana, a posmatrači smatraju da je ova promjena udarac za turskog predsjednika i vladajući AKP.

U jednoj od rijetkih kritika na račun AKP-a, Davutoglu je prije nekoliko mjeseci rekao kako je savez vladajuće stranke s ultranacionalistima doveo do neuspjeha na lokalnim izborima.

Kazao je kako preuzima “povijesnu odgovornost” za izgradnju “novog političkog pokreta i kretanje novim putem”.

Više nije moguće raditi pod trenutnom upravom AKP-a, koja svaku unutarstranačku kritiku opisuje kao “izdaju”, kazao je Davutoglu.

Izvor: Agencije