Davutoglu: Neuspjeh UN-a u BiH, Ruandi i Siriji

Ahmet Davutoglu: Turska je zemlja s najvećim brojem izbjeglica u svijetu (AP)

Turski premijer Ahmet Davutoglu obratio se Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda i istaknuo da je za okončanje tragedije sirijskom narodu neophodna legitimna država i vlada koja će biti plod njihove volje, a da međunarodna zajednica treba uspostaviti sigurnu zonu u kojoj će taj narod sigurno živjeti do tog trenutka.

Podsjetivši da je UN u prošlosti doprinio sprječavanju velikih sukoba, Davutoglu je kazao da je UN bio neuspješan u zaustavljanju krvoprolića u Bosni i Hercegovini, Ruandi, a sada već četiri godine i u Siriji.

“Aylan Kurdi je beba svih nas, dijete čovječanstva. Pronalaskom njegovog beživotnog tijela na obali mora, mi smo, ustvari, izgubili savjest. Mi nismo samo puke i prazne stranice povijesti. Nas čine naša dobra i loša djela. To je jednostavna i snažna antologija. Zato moramo ujediniti napore u činjenju dobra i bez kašnjenja, već danas, skočiti u borbu protiv tragičnih događaja s kojim se suočava čovječanstvo”, kazao je Davutoglu, kako prenosi Anadolija.

‘Potrebna Sirija bez Assada’

Ukazujući na činjenicu da je Turska na svojem teritoriju zbrinula više od dva milijuna sirijskih i oko 200.000 iračkih izbjeglica, Davutoglu je kazao da će turska vrata biti i dalje otvorena za ugrožene i da je Turska zemlja s najvećim brojem izbjeglica u svijetu.

Dodao je da je Turska do sada za potrebe izbjeglica izdvojila osam milijardi dolara, a da je međunarodna pomoć iznosila 417 milijuna dolara.

“Za okončanje tragedije sirijskom narodu treba legitimna država i vlada koja će biti plod volje tog naroda. Međunarodna zajednica treba uspostaviti sigurne zone, u kojima će se taj narod osjećati sigurnim do tada. Potrebna je Sirija bez [aktuelnog predsjednika Bashara al] Assada, koji je postao tiranin, koji barel-bombama i kemijskim oružjem ubija svoj narod”, kazao je Davutoglu.

Ističući da ne traje samo tragedija sirijskog naroda, Davutoglu je rekao da i palestinski narod i dalje pati te ponovio riječi koje je na istom mjestu izgovorio i prije tri godine – da međunarodna zajednica i o ovom pitanju mora savjesno i jedinstveno postupati, pomažući Palestincima da ostvare svoja elementarna prava.

“Palestina će jednog dana biti neovisna država i danas ili sutra će njezin glavni grad biti Istočni Jerusalem”, kazao je Davutoglu.

Osvrnuvši se na borbu protiv terorizma, Davutoglu je kazao da terorizam ne poznaje vjeru, naciju, niti etničku pripadnost, ni vrijednosti, već da je to zlo koje svi moraju osuditi i suprotstaviti mu se kao prijetnji globalnom miru.

‘Turska EU-u potrebnija nego ranije’

“Turska se danas, kao i do sada, svim sredstvima bori protiv terorizma. To uključuje i borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant i Radničke partije Kurdistana. Svi naši partneri na međunarodnoj sceni svjesni su naših doprinosa u antiterorističkim aktivnostima i mi od svojih partnera u tom kontekstu očekujemo važnu podršku”, tvrdi šef turske Vlade.

Davutoglu kaže da borba protiv ISIL-a počinje od uništavanja njegovih korijena i uvjeta koji su doveli do njegovog jačanja.

“Zato ćemo nastaviti taj proces sve dok Assad ne ode s vlasti u Siriji. Nastavit ćemo se zalagati za uspostavu demokratske i multikulturne Sirije bez Assada i bez ISIL-a. Očekujemo suradnju sa svim našim partnerima, saveznicima i prijateljima”, zaključio je Davutoglu.

Komentirajući procese približavanja Turske Europskoj uniji, Davutoglu je kazao da je Turska dio Europe i da je njezin strateški cilj da postane punopravna članica EU-a te dodao da smatra da je Turska danas Uniji potrebnija nego ranije, posebno s aspekta sigurnosti i blagostanja.

Izvor: Agencije