Davutoglu: Netanyahu je vođa vlade koja ubija djecu

Nastavljena je tursko-izraelska diplomatska svađa na najvišem nivou.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu reagirao je na izjavu izraelskog kolege Avigdora Libermana, koji je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nazvao antisemitskim zlostavljačem. Turski premijer Ahmet Davutoglu je izraelskog kolegu Benjamina Netanyahua izjednačio s prošlosedmičnim napadačima Al-Kaide u Francuskoj.

“Netanyahu, kao vođa Vlade koja ubija djecu koja se igraju na plaži bombardirajući Gazu, uništava hiljade kuća, koristi svaku priliku da ubija Palestince i predstavlja to kao potpuno normalnu stvar. Zatim napada brodove koji nose humanitarnu pomoć, koji plove međunarodnim vodama i masakrira naše građane, on je počinio zločin protiv čovječnosti, jednako kao i teroristi koji su počinili masakr u Parizu”, kazao je Davutoglu.

Izraelski ministar vanjskih poslova je turskog predsjednika na sastanku izraelskih ambasadora nazvao “antisemitskim zlostavljačem” i rekao da se Evropa ponaša kukavički jer ga nije osudila. Oštra osuda došla je i od Netanyahua.

Netanyahu nepozvan u Parizu

“Još nisam čuo nijednog svjetskog lidera da je osudio Erdoganoov komentar, nijednog. Rekao je da Izrael ne bi trebao biti predstavljen u pariskom maršu, a njegov razlog su naše akcije kojima smo branili naše građane protiv hiljada raketa koje su u naše gradove ispalili Hamasovi teroristi. Vjerujem da će njegove sramotne izjave osuditi međunarodna zajednica, jer će rat protiv terorizma uspjeti samo ako ima moralno jasno vodstvo”, rekao je Netanyahu.

U Pariz, na Marš solidarnosti, Netanyahu je došao nepozvan, a u sinagogi je francuske Židove pozvao na selidbu u Izrael ako se u Francuskoj osjećaju nesigurno. Okupljeni su odgovorili pjevanjem francuske himne.

“To što je on tamo bio ne znači da dijeli iste vizije s čovječanstvom. Neću se ni zamarati odgovorom Netanyahuu, ali ako on optužuje predsjednika Turske za antisemitizam, trebao bi porazgovarati sa židovskom zajednicom u Turskoj, koji su tamo bili dobrodošli oduvijek kroz našu povijest”, istakao je Davutoglu.

Davutoglu je osudio napad na Charlie Hebdo, a istovremeno je kritizirao turske novine Cumhuriyet zbog printanja novog broja francuske satire, koje prikazuju poslanika Muhammeda.

Protiv Cumhurijeta je pokrenuta je istraga, a turski sud je zabranio internetskim portalima objavu prve stranice Charlie Hebdoa.

Izvor: Al Jazeera