Davutoglu: Neprihvatljivo pratiti saveznike

BND će iznijeti objašnjenje vezano za navode o prisluškivanju, dogovorili su Steinmeier i Davutoglu (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu upozorio je, tokom telefonskog razgovora s njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom, kako je „neprihvatljivo da dvije zemlje saveznice jedna drugu prate putem obavještajnih službi“.

Njemački mediji prethodnih dana su pisali kako je Njemačka obavještajna služba (BND) prisluškivala Tursku, koja je članica NATO-a kao i Njemačka, te se navodi kako je Vlada Njemačke 2009. godine na dnevnoj bazi pratila službenu Ankaru.

Iz diplomatskih izvora se doznaje kako je Davutoglu u razgovoru sa Steinmeierom rekao da je „viđenje jedne savezne zemlje kao mete obavještajnih aktivnosti suprotno duhu partnerstva“, prenosi Anadolija.

Najavljeno je i kako će predstavnici obavještajnih službi dvije zemlje u skorije vrijeme održati sastanak te dogovoreno da će predsjednik Njemačke obavještajne službe iznijeti objašnjenje vezano za navode o prisluškivanju.

Njemačka nije nastavila s praćenjem Turske nakon što su se pojavile glasine da je Američka nacionalna sigurnosna agencija (NSA) pratila Njemačku, prenose mediji.

Der Spiegel piše i kako je njemačka obavještajna služba pratila i telefonske razgovore američkog državnog tajnika Johna Kerryja.

Ambasador pozvan na razgovor

Prethodno je šef turske diplomacije Davutoglu zatražio objašnjenje od njemačkog veleposlanika.

„Sigurno smo suočeni sa situacijom za koju je potrebno objašnjenje. Iz tog razloga, očekivati objašnjenje naše je prirodno pravo. U međunarodnoj politici postoje temeljni principi na koje treba paziti, te je u tom smislu prisluškivanje Turske neprihvatljivo i nema opravdanja“, rekao je tom prilikom Davutoglu.

Prema njegovom mišljenju, objašnjenje predstavlja i moralnu obvezu s obzirom na partnerski odnos između dviju zemalja.

„Ako te tvrdnje nisu točne, u vezi s tim trebaju biti napravljeni neophodni koraci i mora biti razjašnjeno ono što je pisano u medijima, ali ako u svemu ovome postoji imalo stvarnosti, za to je potrebno dosljedno objašnjenje“, rekao je Davutoglu tokom posjeta jednoj turskoj općini.

Merkel bez komentara

Odgovarajući na pitanje o napisima u medijima prema kojima je Njemačka obavještajna služba (BND) prisluškivala Tursku, kancelarka Angela Merkel je izjavila kako informacije o radu obavještajnih službi ne daje u javnosti.

Nakon sastanka s latvijskom premijerkom Laimdotom Straujumom, održanom u Berlinu, kancelarku Merkel novinari su podsjetili na jednu raniju izjavu kad je govoreći o navodnom američkom prisluškivanju njezina telefona rekla kako se „prijatelji ne prisluškuju“.

„Ne dajem informacije u javnosti o radu obavještajnih službi u Njemačkoj. O svemu što je potrebno razgovara se i raspravlja u parlamentarnom Kontrolnom odboru koji može dati više informacija“, odgovorila je Merkel.

Izvor: Agencije