Davutoglu: Neka nikad ne utihne ezan iz Ferhadije

Davutoglu je kazao kako tokom ratnih dešavanja i godina genocida nisu ubijani samo ljudi, nego su rušeni i historijskih spomenici (Anadolija)

Neka Bog ne dozvoli ponovno proživljavanje boli iz devedesetih godina, neka nikada ne utihne glas ezana sa džamije Ferhadije u Banjaluci, rekao je premijer Turske Ahmet Davutoglu,

Davutoglu je govoreći na konferenciji za novinare na aerodromu Esenboga u Ankari, prije polaska u posjetu Bosni i Hercegovini, kazao kako je BiH zemlja koja je svoje nade okrenula prema Turskoj, u smislu unapređenja postojećih dobrih odnosa.

On je kazao kako su stanovnici Bosne i Hercegovine svaki događaj koji je zadesio Tursku osjetili u svojim srcima.

“Kada se kaže Bosna i Hercegovine, prvo na što pomislimo jeste velika ljubav koja proizilazi iz naših dubokih historijskih veza, a nakon toga i duboka tuga koja se smjestila u naša srca zbog dešavanja od prije 20 do 25 godina. Tih godina BiH je doživjela veliku bol te se okrenula prema Turskoj i čekala podršku od Turske. Tada sam kao akademski radnik nastojao dati doprinos svojoj braći, kao i sa svojim studentima sa kojima smo se trudili formirati bolju budućnost. Naše duboko prijateljstvo sa rahmetli Alijom Izetbegovićem još uvijek kod mene njeguje vrlo snažnu uspomenu”, rekao je Davutoglu.

Davutoglu: Željeli su sravniti historiju

Davutoglu je također kazao kako tokom ratnih dešavanja i godina genocida nisu ubijani samo ljudi, nego su rušeni i historijskih spomenici.

“Oni su naš historijski pečat tamo”, rekao je Davutoglu.

“Uništen je veliki broj spomenika. Nastojanje je bilo takvo da se sravni historija”, istakao je Davutoglu, dodavši da su pored Ferhadije, tokom rata srušeni i Aladža džamija u Foči, te Stari most u Mostaru.

Kazao je da su to su tri najznačajnija spomenika koja su porušena u ratu.

“Danas se otvara džamija Ferhadija i njeno ponovno podizanje znači podizanje ostavštine Sultana Fatiha na Balkanu. Otvorenje ove džamije znači mnogo viče od simboličnog otvaranja. Molim Boga da ne dozvoli da ponovo dođe do sukoba koji će uništiti ovakva sveta mjesta”, rekao je Davutoglu.

“No, neka se zna da ako do toga dođe, za razliku od 90-ih, iza Bosne i Hercegovine će kao planina uvijek stajati država Republika Turska, sa svih njenih 78 miliona stanovnika čija srca kucaju kao jedno”, istakao je on.

Premijer Davutoglu je kazao kako će u okviru posjete Banja Luci imati i nekoliko bilateralnih sastanaka.

Da se nikad ne ponovi

“Neka Bog ne dozvoli da se ponovo doživi takva bol. Neka nikada ne utihne glas ezana sa džamije Ferhadije u Banja Luci i neka ne dozvoli da ponovo doživimo tužne uspomene”, zaključio je on.

Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu otputovao je u subotu ujutro u Bosnu i Hercegovinu, kako bi u Banjoj Luci prisustvovao svečanom otvaranju Ferhat-pašine džamije.

Davutoglua su s aerodroma Esenboga u Ankari ispratili zamjenik premijera Mehmet Simsek, guverner Ankare Mehmet Kiliclar i direktor policije u Ankari Mahmut Karaaslan.

U pratnji Davutoglua su supruga Sare Davutoglu i zamjenici premijera Yalcin Akdogan, Lutfi Elvan i Tugrul Turkes.

Davutoglu bi se istog dana trebao vratiti u Tursku.

Izvor: Agencije