Davutoglu: Evropa je postala ‘bolesnik’

Dok je globalna ekonomija padala, turska ekonomija je rasla, kazao je Davutoglu (Anadolija)

Turski premijer Ahmet Davutoglu ustvrdio je da spajanje turskih i britanskih ekonomija predstavljala veliku priliku s aspekta Evropske unije i Brisela.

U okviru zajedničkog projekta Istanbulske berze i Unije turskih izvoznika, a na inicijativu Finansijskog centra u Istanbulu u britanskoj prijestolnici se održava Forum “Istanbul: Regionalni centar, globalni akter”, na kojem su učestvovali i turski premijer Davutoglu i njegov zamjenik i jedan od vodećih svjetskih ekonomskih eksperata Ali Babacan, prenosi Anadolija.

Davutoglu je naglasio da je za razumijevanje moderne ekonomije neophodno razumjeti London, a da je za razumijevanje tradicionalne ekonomije potrebno razumjeti Istanbul.

“Ujedinjavanje ove dvije metropole predstavlja objedinjavanje globalne ekonomije. Spajanje turske i britanske ekonomije predstavlja veliku priliku s aspekta Evropske unije i Brisela”, kazao je Davutoglu.

Podsjetivši da je prošle sedmice bio u posjeti Briselu, turski premijer je kazao da je jasno da Evropi treba alternativa, a da bi spajanje rastuće turske ekonomije i korjenite moderne britanske ekonomije, odnosno spajanje Londona i Istanbula otklonilo aktuelne evropske probleme i da bi tako došlo do jačanja Evrope.

Ukazujući na veoma pozitivne trendove rasta turske ekonomije, Davutoglu je kazao da se Turska uspjela nametnuti kao globalni akter, te dodao da Turska ove godine predsjedava i grupom G20.

Turski premijer je podsjetio na historijsku činjenicu da su Evropljani početkom 20. stoljeća u upotrebi bili ustalili termin “bolesnik” kada su govorili o tadašnjem Osmanskom carstvu, te dodao da se početkom 21. stoljeća taj termin može koristiti za Evropu, a da je Turska napravila velike iskorake u kontekstu ekonomske, sigurnosne i demokratske stabilnosti.

Smanjenje deficita

Podsjetivši i na ranije bojazni brojnih evropskih analitičara da će 2014. godina biti kritična za Tursku, jer se nalazi u regiji u kojoj su aktivne sirijska i ukrajinska kriza, kao i zbog toga što je to bila godina kada su u Turskoj održani dvoji izbori i kada su neki paralelni krugovi pokušali ugroziti ekonomsku i druge stabilnosti, Davutoglu je kazao da su turske vlasti uspjele odoljeti svim tim problemima i smanjiti budžetske deficite.

“Za Tursku je ključna bila 2013. godina kada smo otvorili 1,3 miliona novih radnih mjesta. Vi ste svi svjedoci koliko se u tom periodu u Evropi zatvorilo radnih mjesta. Da je Turska postala članicom Evropske unije prije evropske ekonomske krize, nova radna mjesta u Turskoj su mogla biti faktor prevazilaženja brojnih evropskih poteškoća”, tvrdi Davutoglu.

Dodao je da Turska bilježi ekonomski rast od tri posto i da je to iznad svih očekivanja, te da se radi o rastu koji je drugi u Evropi, a treći u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

“Proteklih 12 godina bile su uspješne za Tursku. Dok je globalna ekonomija padala, turska ekonomija je rasla. Ekonomski programi i projekti su važni, ali još je važniji faktor političke stabilnosti. Toga smo svjesni i, ne razdvajajući ekonomiju i politiku, koristimo termin političke ekonomije”, kazao je Davutoglu i dodao da je Turska politički stabilna zemlja koja ima viziju.

Šef turske vlade Davutoglu je ukazao na činjenicu da Istanbul i Turska predstavljaju regionalni centar od Centralne Evrope, preko Euroazije, do Japana i Kine, te ustvrdio da EU nije u potpunosti shvatila važnost pitanja bezviznog režima. Dodao je da Turska nema naftna ili neke druge velike prirodne resurse, već da su ljudi njen glavni resurs i da se tim ljudima treba omogućiti slobodno kretanje u svijetu.

Davutoglu je dalje kazao da je Istanbul i geografski centar svijeta i da će zadržati svoj historijski identitet, kojem dodatno doprinosi i status jednog od finansijskih centara svijeta. Ovom prilikom je podsjetio na riječi Napoleona Bonaparte, koji je – na pitanje koji grad bi bio prijestolnica kada bi cijeli svijet bio jedna država – kazao da bi to bio Istanbul.

Izvor: Agencije