Davos: Nagrade Kate Blanchett, Eltonu Johnu i Shahu Rukh Khanu

Nagrada se dodjeljuje umjetnicima zaslužnim za pozitivne promjene u društvu (Reuters)

Uoči službenog početka Svjetskog gospodarskog ekonomskog foruma u Davosu, u tom švicarskom zimskom centru dodijeljene su nagrade Cate Blanchett, Eltonu Johnu i bolivudskoj filmskoj zvijezdi Shahu Rukh Khanu, za rad na podizanju svijesti o pitanjima ljudskih prava.

Australskoj glumici Cate Blanchett nagradu je donio rad s ljudima koji su morali napustiti svoja ognjišta, dok je britanski pjevač, kompozitor i tekstopisac Elton John proglašen laureatom zahvaljujući dobrotvornom radu u okviru svoje fondacije za borbu protiv AIDS-a, prenosi Reuters.

Shah Rukh Khan dobio je nagradu kao priznanje za zalaganje za prava djece i žena u Indiji.

Blanchett, koja je osvojila dva Oscara, imenovana je za veleposlanicu dobre volje UNHCR-a pretprošle godine.

U toj ulozi putovala je u Libanon i Jordan, gdje se sastala s izbjeglicama raseljenim zbog sirijskog sukoba, podsjeća britanska agencija.

Izgubljene generacije djece

Australska glumica je u govoru na dodjeli nagrade upozorila na posljedice ako se ne učini više kako bi se pomoglo ljudima primoranim da napuste svoj dom.

“Izgubljene generacije neobrazovane, obespravljene i raseljene djece ne samo što predstavljaju ogroman gubitak potencijala, već i prijetnju po buduću globalnu sigurnost i prosperitet”, istaknula je Blanchett.

Na Svjetskom gospodarskom forumu spomenuta se nagrada dodjeljuje umjetnicima zaslužnim za pozitivne promjene u društvu.

Svjetski gospodarski forum, na kojem se okupljaju neki od glavnih svjetskih kreatora politike i direktora najvećih svjetskih kompanija, počinje u utorak i trajat će do 26. siječnja.

Izvor: Agencije