Davos: Ekstremističke grupe preko mreža potkopavaju demokratiju

Faceboo je objavio da je uklonilo ruske račune koji ciljaju na američke birače (EPA)

Društvene mreže postale su rasadnik ekstremizma, koji se koristi za podrivanje demokratije, zaključila je u Davosu stručna grupa, pozivajući na reforme kojima će se obnoviti povjerenje u vlast i otkloniti ekstremističke sadržaje.

Komisija za izbore i demokratiju u digitalnom dobu, u izvještaju koje je predstavljen na Svjetskom ekonomskom formu, zaključila je da se dezinformacije koriste kao oružje za diskreditiranje demokratskih institucija, kojima se sije društveno nepovjerenje i napadaju politički kandidati.

Društveni mediji pokazali su se kao korisni alat ekstremističkih skupina za slanje poruka mržnje i poticanje na nasilje, upozorila je grupa, navodeći kao primjer izbore u SAD-u, Filipinima i Nigeriji, prenosi Hina.

Facebook gubiti bitku s ekstremizmom

Suočen s kritikama da gubi bitku s ekstremizmom, Facebook je lani objavio niz mjera protiv dezinformiranja birača uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru.

Ta platforma za razmjenu informacija objavila je, također, da je uklonila ruske račune koji ciljaju na američke birače na Instagramu.

Rusiju se već duže vrijeme optužuje za uplitanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine, dok je britanska kompanija Cambridge Analytica ugašena nakon što je otkriveno da je prikupila podatke oko 87 miliona ljudi, većinom iz SAD-a, kako bi ih iskoristila u političkim kampanjama.

“Strane vlasti posljednjih godina koriste društvene mreže i internet kako bi se uplitale u izbore širom svijeta”, zaključila je u izvještaju Komisija za izbore i demokratiju u digitalnom dobu.

Izvor: Agencije