Oglasi

Davos: Ekstremističke grupe preko mreža potkopavaju demokratiju

Suočen s kritikama da gubi bitku s ekstremizmom, Facebook je lani objavio niz mjera protiv dezinformiranja birača uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru.
Faceboo je objavio da je uklonilo ruske račune koji ciljaju na američke biračeEPA

Društvene mreže postale su rasadnik ekstremizma, koji se koristi za podrivanje demokratije, zaključila je u Davosu stručna grupa, pozivajući na reforme kojima će se obnoviti povjerenje u vlast i otkloniti ekstremističke sadržaje.

Komisija za izbore i demokratiju u digitalnom dobu, u izvještaju koje je predstavljen na Svjetskom ekonomskom formu, zaključila je da se dezinformacije koriste kao oružje za diskreditiranje demokratskih institucija, kojima se sije društveno nepovjerenje i napadaju politički kandidati.

Društveni mediji pokazali su se kao korisni alat ekstremističkih skupina za slanje poruka mržnje i poticanje na nasilje, upozorila je grupa, navodeći kao primjer izbore u SAD-u, Filipinima i Nigeriji, prenosi Hina.

Facebook gubiti bitku s ekstremizmom

Suočen s kritikama da gubi bitku s ekstremizmom, Facebook je lani objavio niz mjera protiv dezinformiranja birača uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru.

Ta platforma za razmjenu informacija objavila je, također, da je uklonila ruske račune koji ciljaju na američke birače na Instagramu.

Rusiju se već duže vrijeme optužuje za uplitanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine, dok je britanska kompanija Cambridge Analytica ugašena nakon što je otkriveno da je prikupila podatke oko 87 miliona ljudi, većinom iz SAD-a, kako bi ih iskoristila u političkim kampanjama.

"Strane vlasti posljednjih godina koriste društvene mreže i internet kako bi se uplitale u izbore širom svijeta", zaključila je u izvještaju Komisija za izbore i demokratiju u digitalnom dobu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.