Davos: Arapski svijet u centru pažnje

U centru pažnje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu na zasjedanju u petak je arapski svijet.

Premijeri Egipta, Libana, Libije, Tunisa i Palestine razgovaraju o transformaciji u arapskim državama, dok će američki senator John McCain učestvovati na panel diskusiji o budućnosti Sirije koja je pogođena sukobima.

Na zasjedanju u petak, Forumu se, kako je iz Davosa izvijestio reporter Al Jazeere Marko Pavlović, obratio jordanski kralj Abdulah II.

Krik za dostojanstvo

Jordanski kralj je pozvao svjetske lidere da pomognu izbjeglim iz Sirije, jer bi se, u suprotnom, njima moglo lako manipulirati.

„Vrlo je lako pasti pod uticaj ekstremista, pogotovo dok su ovako ranjivi“, citiao je naš reporter jordanskog kralja i dodao da je on „arapsko proljeće“ nazvao „krikom za dostojanstvo“.

Istup kralja Abdullaha II došao je nakon što su preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Jordanu, objavljeni u četvrtak, pokazali pobjedu ljudi bliskih vlastima i nezavisnih biznismena.

Izbori se karakteriziraju kao bitna stavka prodemokratskih reformi koje je pokrenuo kralj, ali su ih bojkotirala Muslimanska braća koja traže opsežnije reforme.

U četvrtak je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon iskoristio posjetu Davosu da ponovo pozove članove Vijeća sigurnosti da prevaziđu neslaganja i nađu rješenje za okončanje rata u Siriji.


Davos: Fiskalne i strukturne reforme neizbježne

Ban je, kako je izvijestio reporter Al Jazeere, ukazao na opasnost da bi u Siriji broj od 60 hiljada poginulih mogao da poraste, ako međunarodni zvaničnici odmah ne reagiraju.

“Ključno je da Vijeće sigurnosti prevaziđe blokadu i pronađe jedinstvo koje će donijeti najrazumnije poteze”, kazao je Ban.

“Alternativa, koja znači puštanje strana u sukobu da se bore dok mi gledamo uništavanje Sirije, preskupo je u svim sferama i neprihvatljivo. To bi značilo odbacivanje naše zajedničke odgovornosti da zaštitimo ljude. Svijet i, prije svega, Vijeće sigurnosti, mora ispuniti očekivanja.”

Egipatski premijer Hisham Qandil  u četvrtak je govorio o potrebama njegove države da se koncentrira na ekonomiju, pošto politička tranzicija napreduje dvije godine nakon pada Hosnija Mubaraka.

“Prije dvije godine egipatski narod je ustao protiv tiranina i za samo 18 dana je oborio Mubaraka i njegov režim, te započeo novu eru”, kazao je novinarima.

Evropski čelnici o eurozoni

Tokom ovosedmičnih rasprava u Davosu, Evropa je bila u centru pažnje. Premijer Velike Britanije David Cameron je istakao kako ne okreće leđa Evropi nakon otkrivanja planova za referendum o izjašnjavanju da li će Britanci ostati u EU-u.


Marko Pavlović uživo iz Davosa

Evropski čelnici ponavljaju da je najgore razdoblje nesigurnosti eurozone prošlo.

“Moje mišljenje je da Evropa, u sadašnjem mirnom razdoblju, kada nemate nikakvih govora o raspadu eura, treba nastaviti s implementacijom plana. A to znači dobivanje povjerenja evropskih ekonomija i potencijalno povećanje mogućnosti zapošljavanja. Jer, kao što sam rekao, u politici se u suštini radi samo o životu ljudi. A mi imamo 26 milona nezaposlenih u Evropskoj uniji”, rekao je u petak Enda Kenny, premijer Irske.

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi govorio je o temi “Budućnost eura”, dok ekonomisti i poslovni lideri razgovaraju o načinima za oživljavanje globalne ekonomije.

Draghi je istakao najvažniji strateški cilj i izazov eurozone za tekuću godinu.

“Preživjeti fragmentaciju koja i dalje ostaje, izdržati u naporima da napravimo bitna poboljšanja i biti posvećeni našem mandatu održavanja stabilnosti cijena. Istovremeno, da bismo postigli taj cilj, moramo se vratiti potpuno integriranom finansijskom tržištu i tržištu kapitala”, rekao je predsjednik Evropske centralne banke.

Prošli mjesec, Evropska centralna banka je procijenila da će u 2013. ekonomija eurozone varirati – od mogućeg pada od 0,9 posto, do rasta od 0,4 posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije